Leerachterstand

Extra geld scholen die door corona grote achterstand opliepen

Rotterdamse kinderen die door de corona-lockdown een onderwijsachterstand hebben opgelopen, spijkeren hun kennis gratis bij tijdens een zomercampus.  Beeld ANP
Rotterdamse kinderen die door de corona-lockdown een onderwijsachterstand hebben opgelopen, spijkeren hun kennis gratis bij tijdens een zomercampus.Beeld ANP

Demissionair minister Arie Slob belooft scholen met grote corona-achterstand komend schooljaar meer geld dan andere scholen. Het gaat om 246 miljoen euro.

Robin Goudsmit

De coronacrisis heeft scholen in het basis- en middelbaar onderwijs ongelijk getroffen, ziet het ministerie. Op sommige scholen was er bijvoorbeeld minder hulp van ouders was bij het geven van thuisonderwijs. Met een nieuw steunplan wil minister Slob scholen met grotere achterstanden tegemoet komen.

De komende twee jaar hebben basisscholen in zwaar weer daarom bijna 200.000 euro meer te besteden. Scholen met een relatief laag risico op achterstanden krijgen 5000 euro extra. Op middelbare scholen gaat het zelfs om zo’n 900.000 euro extra, tegenover 180.000 euro voor scholen met een laag risico.

Het extra bedrag voor scholen die relatief zwaar getroffen zijn, maakt deel uit van de ruim acht miljard die het ministerie uittrekt om het onderwijs te helpen achterstanden in te lopen, het zogenaamde Nationaal Programma Onderwijs (NPO). In zowel het basis- als middelbaar onderwijs komt de verdeling van het bedrag neer op zo’n 700 euro per leerling. De bedragen zijn bestemd voor de komende twee jaar.

De PO-raad, de organisatie voor basisonderwijs, is in principe blij met het extra geld voor kwetsbare scholen, zegt een woordvoerder. “Er moet alleen eigenlijk te veel geld in te korte tijd worden uitgegeven. Deze bedragen zijn voor twee jaar. Daarmee betreft het incidenteel geld. Je kan dus geen extra personeel aannemen om het lerarentekort op te lossen. Een lange termijnplan zit er voor scholen niet in.”

Scholen kunnen vanaf vandaag op een overheidswebsite uitrekenen voor hoeveel coronasteun ze precies in aanmerking komen. Of een school een bijzonder grote achterstand heeft, wordt bepaald met een indicator of ‘rekenhulp’ van het CBS. Daarin zitten factoren verwerkt zoals het opleidingsniveau van ouders van leerlingen.

Kleine groepjes

Harry Dobbelaar, bestuurder van Zonova, een scholenkoepel waar twintig scholen in Amsterdam Zuidoost onder vallen, weet inmiddels hoeveel steun er komt. Ook voor de scholen van Zonova komt er geld vanwege hoge achterstanden. “Het is heel mooi, genereus zou ik bijna zeggen.”

De scholen zijn volop bezig met het maken van plannen om de corona-achterstand weg te werken. Zo bekijken ze of er bij bepaalde vakken in kleine groepjes kan worden gewerkt.

Dobbelaar denkt ook al na over hoe het na die twee jaar moet. “De maatregelen moeten wel op de lange termijn effect hebben. De huidige groep leerlingen, maar ook de kinderen die na hen komen moeten er profijt van hebben.”

Olifant in de kamer is daarbij het lerarentekort, waar ook Dobbelaar mee kampt. “Het lerarentekort bestond al voor de coronacrisis, en dat probleem is nog niet opgelost. Het is een gemiste kans dat daar in het NPO geen rekening mee wordt gehouden. Het is daarom noodzakelijk dat de middelen voor meer dan twee jaar beschikbaar zijn.”

Onderwijswethouders in de grote steden zeiden eerder zich zorgen te maken over de verdeling van de coronasteun. Door de gelijke verdeling onder scholen, zouden scholen in randgemeenten met hun aandeel van de coronasteun leraren kunnen weglokken uit de grote steden, vrezen ze. Het lerarentekort is in de Randstad veruit het nijpendst.

Lees ook:

Scholen krijgen waarschijnlijk geen extra tijd om de 8,5 miljard voor onderwijsachterstanden uit te geven

Vanuit het onderwijs klinkt kritiek op het Nationaal Programma Onderwijs. Zo zou de looptijd te kort zijn. De Tweede Kamer is vooralsnog niet van plan die te verlengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden