NieuwsPromovendi

Experiment met beurspromovendi verlengd, maar universiteiten staan niet te springen

Promovendi Fabriek Beeld Maus
Promovendi FabriekBeeld Maus

Ondanks protest wordt het experiment met beurspromovendi verlengd. Maar uit een rondgang van Trouw blijkt dat de universiteiten niet enthousiast zijn.

Janne Chaudron

De animo voor het experiment met studentpromovendi die via een beurs verbonden zijn aan de universiteit, is gering. Dat blijkt uit een rondgang van Trouw langs de dertien Nederlandse universiteiten. Afgelopen vrijdag beloofde minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) een tweede ronde open te stellen. Universiteiten kunnen daarop intekenen, en nieuwe studentpromovendi aantrekken.

Deze verkapte zelfstandigen hebben minder zekerheden dan hun collega’s in loondienst en krijgen minder betaald. Een van de voordelen zou zijn dat ze meer vrijheid hebben tijdens hun onderzoek.

Extra promovendi RuG

Van de dertien universiteiten laat alleen de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) weten 800 extra studentpromovendi aan te trekken. Vijf universiteiten zeggen bij voorbaat al niet geïnteresseerd te zijn in het experiment. Vier andere universiteiten willen het eerst intern bespreken en de voors- en tegens tegen elkaar afwegen voordat ze een beslissing nemen. Eén instelling betwijfelt of het concept van studentpromovendi wel binnen de onderzoeksomgeving past. Twee universiteiten reageerden niet.

De beslissing van Van Engelshoven om het experiment voort te zetten is omstreden. Wetenschappers en Kamerleden zijn kritisch en wijzen op de arbeidsrechtspositie van studentpromovendi, die uitgekleed wordt. “Wij beschouwen promovendi als medewerkers”, reageert een woordvoerder van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ook de Universiteit Leiden is niet enthousiast over de constructie. “De Universiteit Leiden ziet in promovendi toch vooral onderzoeksmedewerkers, en geen studenten”, zegt een woordvoerder. Ook de Universiteit van Amsterdam zegt bij voorbaat al niet deel te nemen aan het experiment.

Overstag

Van Engelshoven zelf is ook niet enthousiast, maar door een motie van CDA-Kamerlid Harry van der Molen die gesteund werd door een Kamermeerderheid, ging ze overstag en verlengde ze het experiment. Van Engelshoven heeft meerdere keren aangegeven te willen stoppen, ook vanwege de geringe interesse. Naast de RuG, die tijdens de eerste ronde in 2016 850 studentpromovendi aantrok, nam alleen de Rotterdamse Erasmus Universiteit vijftien beurspromovendi in dienst.

Net als tijdens de eerste ronde lijken universiteiten nu niet warm te lopen voor het experiment. Voor de Technische Universiteit Eindhoven, die toch al moeite heeft met het aantrekken van goede onderzoekers, zijn studentpromovendi niet interessant, juist vanwege de lage lonen. Een woordvoerder: “Zo’n systeem zou ons op achterstand zetten in het aantrekken van nieuwe promovendi, wat in onze disciplines toch al niet eenvoudig is.”

Lees ook:

De RUG spreekt van een groot succes, maar de onvrede over beurspromovendi neemt alleen maar toe

Morrend verlengt de minister van onderwijs het experiment met studentpromovendi. Kamerleden en wetenschappers zijn ontstemd omdat de arbeidsrechtspositie van de onderzoekers wordt ondermijnd.

Universiteit Groningen is niet eerlijk over onderzoek studentpromovendi

De Rijksuniversiteit Groningen (RuG) houdt informatie over studentpromovendi achter de hand. Heel kwalijk, zegt het Promovendi Netwerk Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden