Onderwijsbegroting

Eerste geld leenstelsel verdeeld onder hoger onderwijs

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Beeld ANP

De eerste universiteiten en hogescholen krijgen geld dat met de invoering van het leenstelsel is opgehaald om de kwaliteit van het onderwijs te verhogen.

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) heeft dinsdag bekendgemaakt welke plannen van de onderwijsinstellingen zijn goedgekeurd.

Tien universiteiten en vijf hogescholen krijgen tot 2024 ruim 600 miljoen euro. Die gaan dat bedrag onder meer investeren in betere studentbegeleiding, betere onderwijsfaciliteiten, meer toegankelijkheid en hogere docentkwaliteit. De Radboud Universiteit Nijmegen verruimt bijvoorbeeld de openingstijden van de bibliotheek en de Rijksuniversiteit Groningen wil het geld gebruiken om meer studentpsychologen en extra studiebegeleiders aan te nemen.

De plannen zijn mede tot stand gekomen door de inbreng van studenten. “Het is goed om te zien dat er op alle instellingen flink werk is gemaakt door studenten, docenten en bestuurders om goede plannen te maken om het vrijgekomen geld te besteden”, zegt Van Engelshoven.

Het leenstelsel dat door het vorige kabinet werd ingevoerd, staat inmiddels op de helling. Een ruime Kamermeerderheid wil ervan af. In het regeerakkoord is afgesproken dat er deze kabinetsperiode niet aan wordt getornd, maar de coalitiepartijen CDA en D66 willen toch kijken welke aanpassingen al snel mogelijk zijn.

Lees ook: 

Ingrid van Engelshoven: een D66-minister gevangen in het regeerakkoord

Minister Ingrid van Engelshoven (onderwijs) verdedigt volgende week haar onderwijsbegroting. Dat wordt niet makkelijk, want universiteitsbestuurders hekelen haar beleid. Een portret van een minister onder vuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden