ColumnOnderwijs
Een mooie stagevergoeding voor de leraar in spe: het is uitzonderlijk
Eén van mijn collega’s Nederlands liep drie maanden stage op een andere school in Amsterdam en besloot toen te solliciteren op een vacature bij ons. Niet dat ze na die drie maanden haar opleiding had voltooid, maar bij ons kon ze geld verdienen, op die andere school niet.
Voor een leraar is een stagiair in het begin extra werk. Het nabespreken van een les kost al snel even veel tijd als de les zelf. Een leraar in opleiding doet allerlei dingen voor het eerst. Een kleine greep van dilemma’s waar mijn eigen stagiair voor kwam te staan: wat als leerlingen je vragen of je een date hebt vanavond? Of een leerling per ongeluk iets racistisch zegt? Wat als een leerling voor de derde keer een kleine regel overtreedt? Wat doe je als een collega het niet met je eens is? Wat moet je eigenlijk aan voor de klas? En natuurlijk: hoe maak je je lessen zo leerzaam en boeiend mogelijk?
Maar uiteindelijk neemt een stagiair werk van je over. Na een halfjaar moeten ze zelfstandig een klas kunnen draaien. Vaak helpen stagiairs de school op cruciale momenten uit de brand: een extra hand bij het schoolfeest, het overnemen van de lessen van een afwezige collega of eens rustig gaan zitten met die ene leerling die het anders niet haalt.
Stagiairs hebben flinke lasten en een studieschuld
Ik zou me zomaar kunnen voorstellen dat die andere school flink chagrijnig was over de transfer van hun stagiair Nederlands naar ons: wel gezaaid, niet geoogst.
Van haar kant is het compleet begrijpelijk. Stagiairs in het onderwijs zijn meestal midden-twintigers met flinke lasten en een oplopende studieschuld. Meestal hebben ze een (bij)baan waar ze goed verdienen. Geen wonder dat ze geen zin hebben om een schooljaar lang onbetaald de gaten in het onderwijs te vullen.
Tegelijkertijd is het jammer, want het vak van leraar moet je leren. Begeleide onderdompeling werkt daarbij het best. Het is een kwestie van veel uren op school doorbrengen, vaak met leraren en leerlingen praten en elke keer reflecteren op je eigen handelen. Een stagiair krijgt daarvoor uitgebreide begeleiding. Een leraar in opleiding met een baan staat er alleen voor.
Ik vroeg de collega Nederlands om een oplossing. ‘Simpel’ zei ze, ‘een stagevergoeding’. Slechts vijftien procent van alle stagiairs in het onderwijs krijgt er een, zo bleek uit een onderzoek van het Interstedelijk Studenten Overleg. Het minst van alle sectoren.
Willen we het onderwijs aantrekkelijk maken voor jonge mensen? Stel een mooie stagevergoeding in het vooruitzicht. Het is een investering die zich uitbetaalt.
PS
In navolging van een aantal vorige columns ben ik een petitie voor de telefoonvrije school gestart. Het zal de school een leerzamere, gezelligere en veiligere plek maken. Nog een investering die zich uitbetaalt. U kunt tekenen op schooltelefoonvrij.petities.nl.
Erik Ex (1987) is leraar geschiedenis op het Cygnus Gymnasium in Amsterdam. Hij schrijft elke twee weken een column. Lees zijn eerdere bijdragen hier terug.