null Beeld
Beeld

ColumnNaomi Smits

Een jaar zonder kikker in je bil

Naomi Smits

Alles gaat goed hier, juf. Alleen vind ik het vervelend dat ik niet met mijn vriendinnen kan afspreken. Dat is echt een minpunt.’ Fleur heeft me ­zojuist een mailtje gestuurd. Ze mist school, sport, haar maatjes en haar leerkrachten. Wat natuurlijk heel ­begrijpelijk is. Ik heb serieus met haar te doen.

Vandaag is het 1 april, grapjesdag. Jaarlijks verheug ik me op loszittende veters en kikkers in de billen, maar nu is er weinig te lachen. De hele wereld bevindt zich in quarantaine en iedereen hoopt dat deze pandemie spoedig voorbij is. Ondertussen treffen we nog meer maatregelen om de strijd met het virus aan te gaan en proberen we – ook in het onderwijs – het beste van deze ernstige situatie te maken.

Maar voor onze achtstegroepers is en blijft het bizar. Geen eindtoets, grote vraagtekens bij kamp en musical. Hun laatste fase op de basisschool beleven ze op deze uitzonderlijke ­manier.

Later, als ze achter de geraniums zitten, vertellen ze aan hun eigen school­verlatende kleinkinderen hoe zij de ­onderwijscrisis van 2020 hebben ­beleefd. Ik hoor het ze al zeggen: ‘Weet je kind, toen ik zo oud was als jij, toen konden we een hele poos niet naar school. Toen kregen we les via ­allerlei devices. Onderwijs op ­afstand noemden ze dat. Mijn ouders moesten de reken- en taalinstructies geven en geloof me: dat was geen pretje. Hun uitleg was niet hetzelfde als die van de juf of meester. En ze moesten zelf ook nog werken. Ook hadden we geen contact met onze vrienden en vriendinnen en spraken we de leerkracht alleen via de mail of chat. Nee, lieve kind, dat was absoluut niet grappig.’

Ik kan u verzekeren dat online en offline lesgeven niet hetzelfde zijn

Dat thuisonderwijs valt ook mij zwaar. Ik kan u verzekeren dat online en offline lesgeven niet hetzelfde zijn. Ik mis de interactie, de discussies, de vallende kwartjes bij een moeilijke ­instructie. Ik mis het echte contact met mijn lieve leerlingen.

En daarom hebben we groep acht ­gevraagd ons op de hoogte te houden van alles wat ze doen. Zo stuurt Dana ons een filmpje, waarin ze een heel moeilijke turnoefening doet, deelt Aniek de allerleukste Netflix-tips (‘want de juffen kunnen ook wel wat ontspanning gebruiken’) en Lisa vertelt welke boeken ze allemaal heeft gelezen. Fleur en Ava besluiten te gaan vloggen. Zo kunnen ze alvast hun cameratechniek oefenen voor als de musical online moet worden gespeeld. Ik kan er vandaag de dag de humor wel van inzien.

‘Ik zou het niet zo snel zeggen’, mailt Dirk me, ‘maar ik mis school echt.’ Ook Gijs laat weten dat hij mijn duocollega, mij én mijn flauwe humor mist. Om deze berichtjes moet ik hard lachen, maar erg grappig is het nog steeds niet.

Naomi Smits geeft les op de Driekoningenschool in De Meern. Voor de onderwijspagina’s van Trouw schrijft ze over het wel en wee van haar groep 7 en 8. Lees haar columns hier terug.

Lees ook:

Thuisonderwijs met elf kinderen, hoe doe je dat?

Nu de scholen dicht zijn, worstelen veel ouders met thuisonderwijs. Met haar elf kinderen probeert Dineke van der Pluijm uit Hengelo het hoofd koel te houden. ‘Ik ben al blij als ik het eten op tijd op tafel heb.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden