InterviewSchooldirecteur

Deze schooldirecteur was wekenlang drie leerlingen kwijt

Jan Willem Stegeman, directeur van SBO de Welle. ‘Dat we wekenlang geen contact hadden met drie leerlingen uit verschillende gezinnen, dat hebben we nog nooit gehad.’ Beeld Herman Engbers
Jan Willem Stegeman, directeur van SBO de Welle. ‘Dat we wekenlang geen contact hadden met drie leerlingen uit verschillende gezinnen, dat hebben we nog nooit gehad.’Beeld Herman Engbers

Tijdens de verplichte scholensluiting verdwenen ruim vijfduizend kinderen van de radar. Nu scholen weer open zijn komen de meesten boven water. Toch kan een recessie en toenemende werkloosheid zorgen dat kinderen opnieuw niet op school verschijnen, vreest Jan Willem Stegeman, directeur van SBO de Welle waar drie kinderen wekenlang ‘kwijt’ waren. ‘Bij een recessie kunnen gezinnen weer in de knel komen. Geen geld doet rare dingen.’

Gidi Pols

Elke dag ging het lijstje door het hoofd van schooldirecteur Jan Willem Stegeman: e-mail, telefoonnummers, huisbezoek, benaderen via vriendjes of vriendinnetjes. En dan steeds de vraag wat hij nog meer kan doen om het contact te herstellen met de kinderen die sinds de sluiting van zijn school zijn verdwenen. Het maakte de directeur van De Welle, een school voor speciaal basisonderwijs in Almelo, emotioneel en onzeker.

“De aankondiging dat de scholen vanaf 16 maart dicht moesten kwam als een schok”, zegt Stegeman. “Vooral omdat het om zo’n lange periode ging.” Stegeman wist altijd al dat school belangrijk is voor de kwetsbare kinderen die in het speciaal onderwijs. Niet alleen om te leren, maar ook als veilige haven. Maar in de acht weken dat de basisscholen dichtbleven, begon Stegeman te realiseren dat die sociale functie verreweg de belangrijkste kant is van zijn werk.

Ouders van twintig kinderen kwamen niet opdagen

Tijdens de verplichte schoolsluiting moesten ouders op de SBO De Welle elke woensdag een pakketje met huiswerk ophalen. “De eerste week kwamen de ouders van twintig kinderen niet opdagen”, vertelt Stegeman. “We zijn toen gaan bellen en mailen om te kijken waarom ze niet kwamen. Aan het einde van de week hadden we met twaalf alweer contact.” Het contact met nog vijf andere kwam een week later.

Twee middenbouwleerlingen en een bovenbouwleerling bleven onbereikbaar. “In het speciaal onderwijs komt het wel vaker voor dat leerlingen verdwijnen. De hele familie gaat dan onder de radar, niet alleen voor school maar voor de hele samenleving”, zegt Stegeman. “Ze kampen met schulden of familievetes of alles tegelijk.” Twee jaar geleden was Stegemans school voor het laatst een leerling kwijt. “Maar dat we wekenlang geen contact hadden met drie leerlingen uit verschillende gezinnen, dat hebben we nog nooit gehad.”

De leerkrachten op De Welle probeerden alles wat ze konden bedenken om de leerlingen terug te vinden. Alternatieve telefoonnummers vragen aan vriendjes van het kind, sportclubs bellen, één juf ging zelfs op huisbezoek. Het leverde niets op. De juf trof lege huizen. De families waren zonder dat school het wist verhuisd. “Je voelt je zo machteloos”, zegt Stegeman. “Als het nog gezinnen waren die de taal niet goed spraken hadden we tolken kunnen gebruiken om miscommunicatie te voorkomen. Maar het waren allemaal gezinnen die gewoon Nederlands spreken.”

Plotseling weer op de stoep

Na vier weken kwam de eerste van de drie kinderen boven water, via een speelafspraak met een andere leerling. Een week later kwamen de ouders van een tweede kind ineens opdagen tijdens het wekelijkse huiswerk-ophaal-moment. Het laatste kind bleef onvindbaar. “Tot de school vorig week weer openging”, zegt Stegeman met een grote glimlach. “Toen stond het kind plotseling weer op de stoep.”

Van alle 228 leerlingen weet Stegeman nu waar ze zijn. De meeste op school, een klein deel thuis uit angst voor besmetting. Toch sluit Stegeman niet uit dat er binnenkort weer kinderen van de radar verdwijnen. “Ik ben bang dat er nog grote ontslagrondes komen bij de bedrijven in de regio. Dan komen er weer gezinnen in de knel. Geen geld doet rare dingen.”

Lees ook:

De scholen zijn weer open, maar nog altijd zijn 500 basisschoolleerlingen nog onvindbaar

Ondanks de heropening van de scholen zijn er nog ruim vijfhonderd basisschoolleerlingen onvindbaar. De kinderen zijn vaak al wekenlang van de radar, terwijl scholen en leerplichtambtenaren alles uit de kast hebben getrokken om de kwetsbare kinderen op te sporen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden