null Beeld
Beeld

ColumnNaomi Smits

Den Haag bepaalt niet wat ik in mijn klas doe

Naomi Smits

‘Gulukig niew jar juf Naomi. Ik gaa je hil erg misen, maar vil pluzier op de anduru sgool!’ Zomaar een lief kaartje met de beste wensen in de brievenbus. Van een leerlinge welteverstaan. De kerstvakantie is voorbijgevlogen en tussen de knallende bedrijven door is ook nog eens het nieuwe jaar aangebroken. Tweeduizendtwintig, of twintig-twintig, net wat u wilt.

Een schrikkeljaar, dus 366 kakelverse dagen. Met nieuwe rondes, kansen, prijzen en voor deze en gene een nieuwe uitdaging. Het is ook het jaar van de rat. Mensen die onder dit Chinese teken zijn geboren, zijn onder meer charmant, getalenteerd en ambitieus. Het zijn perfectionisten en ze hebben het superieure vermogen zich aan te passen aan de omgeving. Een rat doet het goed als publicist of politicus. Interessant. Vooral dat laatste.

Een paar appeltjes te schillen

Want met dat knagende ongedierte in Den Haag heeft onderwijzend Nederland nog een paar appeltjes te schillen, blijkt wel weer uit de aangekondigde staking van eind januari.

Dat we veelvuldig van ons laten horen en een vuist maken, is een goede zaak. Dat moeten we ook blijven doen, voordat het onderwijs in ons land nog grotere catastrofale vormen aanneemt. Maar denkt u nou echt dat we van de regerende partijen binnen nu en afzienbare tijd concrete hulp krijgen? Denk het niet. En daarom moeten we de koe zelf bij de horens vatten, in plaats van de pijlen op de Hofstad te richten. Van de besluiten en besluiteloosheid des kabinets word je immers niet vrolijk, maar van je leerlingen wel.

Lesgeven, onderwijs vormgeven en leerlingen een stapje verder helpen in hun ontwikkeling; dat is wat wij leerkrachten het liefst doen. Dat is ons vak. Maar om het beste onderwijs te bieden moet je als leerkracht eerst in de spiegel kijken en antwoord geven op de volgende vragen: hoe ga jij dit jaar het onderwijs vormgeven? Wie of wat inspireert je? Hoe druk je die ratrace de kop in? Hoe krijg je de focus terug op wat echt belangrijk is? Hoe houd je plezier in je werk en blijf je gezond? Waarom ben je les gaan geven en hoe zorg jij ervoor dat je dit nog vele jaren met plezier gaat doen?

Ik ben de expert

Die vragen heb ik mezelf ook gesteld en de antwoorden resulteerden in een nieuwe visie en een nieuwe baan: lesgeven aan groep 7 en 8 op de Driekoningenschool in De Meern. Hoewel dit een ontzettend gewaagde sprong in het diepe is, kan ik wel zeggen dat ik mijn autonomie als leerkracht heb gepakt. Datgene wat ik waardevol vind, streef ik na. Ik ben namelijk die expert, en ik laat Den Haag en/of andere bestuurders niet meer bepalen wat ik in mijn klas moet doen.

Tijd dus om leerkrachten centraal te zetten. Om die regie in eigen handen te nemen én te houden.

2020 het jaar van de rat? Nee hoor, het wordt het jaar van de leerkracht. Let maar op.

Naomi Smits gaf les op basisschool De Krullevaar in De Meern. Ze is overgestapt naar de Driekoningenschool in De Meern. Voor de onderwijspagina’s van Trouw schrijft ze over het wel en wee in de klas. Lees haar columns hier terug.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden