Onderwijskwaliteit

De minister investeert honderden miljoenen, maar de onderwijssector blijft kritisch

null Beeld Werry Crone
Beeld Werry Crone
Redactie/ANP

Minister Dennis Wiersma van onderwijs stelt de komende twee jaar opnieuw honderden miljoenen beschikbaar om de basisvaardigheden van leerlingen te stimuleren. Het wordt zelfs meer: was er dit jaar nog 224 miljoen beschikbaar, de komende jaren is dat 332 miljoen. Maar de onderwijssector is kritisch op de tijdelijke financiering. Hier koop je geen leerkracht mee, is de teneur.

De minister zet al een jaar hoog in op vier basisvaardigheden: taal, rekenen, digitale geletterdheid en burgerschap. Die moeten zo snel mogelijk verbeteren en de subsidie moet daarbij helpen. De bedoeling is dat het geld vooral ten goede komt aan de zwakste scholen. Als de Inspectie van het Onderwijs concludeert dat een school niet zo goed presteert, krijgt die sowieso 500 euro per leerling om de basisvaardigheden te verbeteren, bijvoorbeeld door extra lessen te geven aan kleinere groepjes en leraren bij te scholen. Daarnaast kunnen ze een ‘basisteam’ over de vloer krijgen dat leerlingen helpt.

Het geld dat vervolgens overblijft, is beschikbaar voor scholen die zelf plannen indienen die ze gefinancierd hopen te krijgen. Maar op is op, waarschuwt het ministerie. Wiersma verwacht de komende twee schooljaren ongeveer 2200 basisscholen en middelbare scholen en 650.000 leerlingen te kunnen helpen met de subsidie.

Zowel de lerarenvakbond Aob als de koepelorganisaties in het primair en voortgezet onderwijs missen een lange termijnvisie van het ministerie. Scholen hebben behoefte aan personeel, zegt Thijs Roovers van de Aob. “Dit geld is tijdelijk, en als er geen mensen zijn kun je er niet zo veel mee.” Hij vreest dat door het lerarentekort het geld vooral naar commerciële bijlesbureaus zal gaan.

Lees ook:

Minister kiest voor meer regie in aanpak basisvaardigheden leerlingen

Het moet het nieuwe toverwoord worden in het opschroeven van de onderwijskwaliteit: het masterplan van minister Wiersma. Het ministerie kan niet langer toekijken, lijkt Wiersma nu te zeggen.

Inspectie: Basisvaardigheden scholieren staan er slecht voor, het is vijf voor twaalf

Het verbeteren van basisvaardigheden van Nederlandse scholieren heeft topprioriteit, onderstreept de Onderwijsinspectie dit jaar wederom. De minister is het daarmee eens.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden