René Kneyber Beeld Trouw
René KneyberBeeld Trouw

ColumnRene Kneyber

De laatste column van René Kneyber: Dromen kunnen de wereld veranderen

Rene Kneyber

Op 17-jarige leeftijd won ik de finale van de Kunstbende, categorie Taal. De jury zag in mij een geboren columnist. Eervol natuurlijk, maar ik wist niet wat een columnist was – we lazen thuis niet echt een krant – laat staan dat ik wist hoe je dat zou moet worden.

Maar het zaadje dat toen werd geplant groeide uit tot een droom. Toen ik eenmaal een tijdje voor de klas had gestaan, begon ik met het schrijven van blogs over onderwijs, en ik stuurde weleens wat in naar een opinie­pagina, in de hoop dat iemand – ooit – zou zeggen: We zijn op zoek naar een onderwijscolumnist, laten we die Kneyber eens vragen.

Hoe groot is de kans dat zo’n plan werkt? Ik weet het niet. Maar u leest dit nu, en ik sta nu hier – voor de laatste keer inmiddels, dat dan weer wel.

Terugblikkend zijn de stukken waarin ik me heb geprofileerd als een soort sjamaan van de volkswoede – en daarbij kennelijk op mysterieuze wijze in staat ben geweest om de onvrede in het onderwijs heel precies te verwoorden – ook de stukken die hebben geleid tot aandacht op sociale media als Twitter, LinkedIn en Facebook en op zo’n manier vele, vele mensen hebben weten te bereiken.

Maar het meest tevreden was ik zelf als ik twijfel kon zaaien – wanneer er juist geen collectieve woede was, maar collectieve verstandsverbijstering. Neem bijvoorbeeld mijn column over het gebruik van Magister, waarin ik betoogde dat leerlingen recht hebben op privacy en de gelegenheid om fouten te maken zonder dat ouders dat meteen weten. Het zette mensen aan het denken, er veranderde weliswaar niet meteen wat, maar het zaadje werd wél geplant. En in de nieuwste update van Magister schijnt nu de mogelijkheid te zitten om cijfers in te voeren, maar deze pas later te publiceren.

Er wordt me weleens verweten dat ik in mijn werk, ook buiten de pagina’s van deze krant, een bij voorbaat kansloze strijd neig te voeren en conflicten aanga die ik nooit kan winnen. Maar ik ben nu eenmaal van mening dat zo’n strijd toch gestreden moet worden, en ik ben dan wel vaak pessimistisch, maar niet cynisch – er is altijd hoop.

Afijn, naar mijn idee heb ik inmiddels alles willen zeggen wat ik heb willen zeggen op deze plek, en ik acht het leven te kort om in herhalingen te vervallen. Daarom maak ik graag blijmoedig plaats voor een opvolger, met een nieuwe stem en blik. In de wetenschap dat alle ideeën en dromen de wereld kunnen veranderen, wens ik hem of haar daarbij alle wijsheid toe.

Tot slot wil ik u bedanken voor uw aandacht, en de veel te aardige reacties die ik van u de afgelopen vier jaar heb mogen ontvangen. Een fijne zomervakantie gewenst, en wellicht ooit tot ziens!

René Kneyber deelde zijn ervaringen als wiskundeleraar op het vmbo. Lees hier zijn columns terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden