Eerstejaars studenten

De introductieweek gaat toch door, maar eerstejaars moeten het zelf gaan opknappen

Opening van de introductieweek Eurekaweek in Ahoy in 2018. Beeld ANP
Opening van de introductieweek Eurekaweek in Ahoy in 2018.Beeld ANP

Er is bijna geen fysiek onderwijs, introductieweken worden geminimaliseerd en studentenverenigingen mogen niet ontgroenen. De eerstejaars moet zelf een weg gaan vinden in de studentenstad. Hoe doen ze dat?

Laura van Baars

Introductieweken in studentensteden mogen doorgaan, maar worden aan strengere regels gebonden. Studierichtingen en studentensportverenigingen mogen kennismakingsactiviteiten organiseren, maar uiterlijk tot 22.00 uur en zonder alcohol. Ontgroeningen door studentenverenigingen zijn verboden.

Dat maakte premier Mark Rutte donderdagavond bekend tijdens een persconferentie. Het studentenleven wordt hiermee aan iets minder stevige banden gelegd dan eerder werd verwacht. In het kabinet hebben enkele ministers ervoor gepleit om introductieweken niet helemaal af te gelasten maar studenten ten minste een minimale kans te bieden contact op te bouwen binnen hun hogeschool of universiteit.

Studentenverenigingen met een traditie van ontgroenen, hadden die plannen sowieso al beperkt, afgelast of uitgesteld. De opleving van het virus in Amsterdam en Rotterdam onder jongeren, beloofde voor de studentenkennismakingstijd weinig goeds.

In Leiden, de stad met de meeste traditionele studentenverenigingen, stuurden de voorzitters van 24 verenigingen vorige week een gezamenlijke oproep aan hun leden door om afstand te houden. ‘Als we ons niet aan de afstands- en hygiëneregels houden, is een toename van het aantal besmettingen in Leiden en omstreken een kwestie van tijd. Een lokale opleving van het virus zal het onderwijs op de universiteit of hogeschool weer overhoop gooien en zal je favoriete café of je studentenvereniging weer doen sluiten. Daarnaast zal het de start van het studentenleven voor een nieuwe groep studenten nog moeilijker maken dan deze nu al is’, schrijven zij.

Corpora in Rotterdam en Amsterdam hoopten om kennismaking en ontgroening op buitenterreinen te kunnen houden. Het Amsterdamsch Studenten Corps moest de kennismakingstijd echter voortijdig afbreken omdat bij vier aspirant-leden corona werd vastgesteld. Het programma ligt tot nader order stil. In Nijmegen besloten ze bij Carolus Magnus deze zomer al de kennismakingstijd tot tenminste februari 2021 uit te stellen.

‘Ik woon al de hele zomer in Leiden’

Lisa Wetting (18), student politicologie in Leiden

“Zo’n eerste jaar studeren, je eindexamen: je doet het allemaal nooit meer over, hè. Natuurlijk baal ik ervan dat het voor mij allemaal in 2020 valt. Maar ik heb er ook begrip voor dat er nu zoveel maatregelen genomen worden. Je wilt geen tweede golf. Ik probeer er zelf gewoon het beste van te maken. Ik kom uit Bolsward en ga in Leiden politicologie studeren. Meteen op 1 juni ben ik hier al komen wonen en heb ik een baantje in de bediening gezocht. Ik ben hier dus al de hele zomer en heb veel mensen leren kennen. Ik had het geluk terecht te kunnen in een leuk studentenhuis van de vereniging Quintus. Zo’n vereniging biedt mij houvast in het vinden van sociale contacten. En meer studenten, want deze week zaten de grote verenigingen bij de online inschrijvingen in Leiden razendsnel vol. Ik hoop dat ik snel een normaal studentenleven kan gaan leiden, maar ben bang dat het allemaal nog wel even kan gaan duren. De introductieweek volg ik vandaag vanuit Friesland op Skype. Feesten zijn er in Leiden niet, en volgens de laatste berichten mag ik straks drie uur op de universiteit aanwezig zijn. Het is superjammer. ”

‘Corona schept een band tussen studenten’

Floris Schelhaas (20), student bedrijfseconomie in Nijmegen

“Ik heb gekozen voor een studie in Nijmegen, omdat ik echt een studentenleven wilde gaan leiden. Na mijn eindexamen ben ik eerst thuis blijven wonen in Best en studeerde ik in Den Bosch. Maar ik miste toch wat. Dat het in Nijmegen voorlopig misschien toch ook niet dat vrije studentenleven zou gaan worden wat ik zocht, realiseerde ik me pas langzaam. Het was wel een domper. Of ik naar de Radboud Universiteit mag komen, weet ik nog niet. Gelukkig heb ik twee maanden geleden al gehoord dat ik op een kamer kan wonen op een dispuutshuis van Carolus Magnus met elf gasten. Daar is altijd wel wat te doen. Nijmeegse studenten spreken ook veel af op het Waalstrandje, en op de terrassen is het ook goed vol. Maar wie weet hoelang nog. Ik merk wel dat corona ook een band schept tussen studenten. We zoeken allemaal vrienden om een leuke tijd mee te hebben.”

Lees ook:

Studentbestuurders zijn toch trots op hun versoberde introweek

Het is niet wat ze een halfjaar geleden voor ogen hadden. Maar in Leiden, Amsterdam en Utrecht klinkt vooral trots door als organisatoren het over hun introductieweken hebben.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden