Sociale media

Dankzij TikTok weten leerlingen: mijn juf of meester snapt mij

Meester Jesper Hesseling Beeld Eigen foto
Meester Jesper HesselingBeeld Eigen foto

Basisschooldocenten zetten steeds vaker filmpjes van zichzelf op TikTok. Wat doet dit met de band tussen de docent en de leerlingen?

Karen Zilver

Het privéleven van basisschooldocenten wordt steeds zichtbaarder in de klas, door filmpjes die zij plaatsen op TikTok, een online platform dat vooral populair is onder jongeren. Zo filmde onlangs ‘Juf Elise’ haar coming-out voor de klas en plaatste zij deze opname op het platform. Andere docenten filmen lollige danspasjes (met of zonder hun leerlingen), delen herkenbare situaties of momenten aan de eigen keukentafel. Daardoor zien hun leerlingen – en de rest van hun volgers – steeds meer ‘de mens achter de professional’.

Een tattoo bij 100.000 volgers

Eén van die tiktokkende docenten is de Beuningse ‘Meester Jesper’, oftewel Jesper Hesseling. Op Tiktok is te zien hoe hij een tattoo neemt ter ere van zijn 100.000ste volger, zie je hem met zijn dochters Nim en Mijs en vertelt hij rekentrucjes ‘die niemand kent’. De 36-jarige Hesseling begon op Tiktok na aandringen van zijn leerlingen uit groep 7 en 8, die volgens hem bijna allemaal ook een account hebben. Waardoor hij werd overgehaald? “Ik vind het leuk om dingen te delen over het onderwijs, zodat het in een wat positiever daglicht komt te staan en er misschien meer mannen meester willen worden. Daarnaast begrijp ik waar mijn leerlingen mee bezig zijn, door net als zij TikTok te gebruiken.”

Hesseling ging in gesprek met het schoolbestuur, organiseerde een avond over sociale media voor de ouders van zijn leerlingen en vroeg hun vervolgens een formulier te ondertekenen om officieel toestemming te geven om hun kinderen in beeld te brengen. “Helemaal AVG-proof”, noemt Hesseling het zelf.

Inmiddels ziet Hesseling dat hij niet de enige docent is die aan het tiktokken is geslagen. Steeds meer collega’s verschijnen op het platform. Dat ziet ook onderwijskundige Jelle Koopman, die het een positieve ontwikkeling vindt. Hij benadrukt daarbij dat het wel bij een docent moet passen, en dat het goed is om te weten wat je met de TikTok-filmpjes wilt bereiken als docent, bijvoorbeeld: beter aansluiten bij je leerlingen. De onderwijskundige adviseert om als meester of juf in ieder geval op te letten bij het delen van zaken uit je privéleven. “Deel geen filmpje over je dikke auto of over je vakantie als je kinderen in de klas hebt die te maken hebben met armoede. Je kunt TikTok beter inzetten om de band tussen jou en je leerlingen te verstevigen.”

Menselijker

Ook mediapedagoog Jacqueline Kleijer van Bureau Jeugd & Media denkt dat TikTok kan helpen bij de versterking van de band tussen docent en leerling. “De docent wordt menselijker als hij of zij persoonlijke dingen over zichzelf deelt”, zegt Kleijer. De mediapedagoog legt uit dat leerlingen daardoor gemakkelijker naar de docent toe stappen als er iets is. Daardoor wordt de leeromgeving veiliger. “En als de leerlingen online iets vervelends overkomt, kent de docent die wereld. Dan weet een leerling: mijn docent snapt mij.”

Docent Jesper Hesseling heeft niet de indruk dat de band tussen hem en zijn leerlingen is veranderd. Die was namelijk al heel sterk, vertelt hij. Dat komt volgens hem doordat hij altijd al veel over zijn privéleven deelde in de klas, omdat hij wil dat zijn leerlingen ook open tegen hem zijn. Wel ziet hij dat samen een TikTok-fimpje maken het groepsgevoel in de klas ten goede komt. Ook viel hem een andere ontwikkeling op: “Sinds vorig jaar zag ik leerlingen bij mij in de klas komen die van tevoren denken: bij meester Jesper is het altijd ‘lang leve de lol’. Dat komt waarschijnlijk doordat ik vrolijke filmpjes plaats, die zij online hebben gezien. Maar die filmpjes worden na schooltijd gemaakt. In de klas geef ik gewoon les en moet ik natuurlijk ook wel eens streng zijn. Die kant van mij zie je niet op TikTok.”

Lees ook:

Meester Mark verzamelt juweeltjes van kindertaal: van ‘viesie joterapeut’ tot ‘sexuwele voorigting’

Het instagramprofiel van @MeesterMark is een verzameling van meest droge gedachtespinsels van basisschoolleerlingen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden