Rene Kneyber.
 Beeld Maartje Geels
Rene Kneyber.Beeld Maartje Geels

Brugklassers: een uur huiswerk is genoeg

René Kneyber

Op het snijvlak van school, puberteit, opvoedingsstijl, en maatschappelijke tendensen bevindt zich 'huiswerk'. Kortom, een weinig onschuldig thema. Dat bleek ook toen ik onlangs op Twitter de vraag stelde 'Hoeveel tijd besteedt uw middelbare scholier thuis eigenlijk aan school?'

Samenvatting: los van hoeveel tijd hun kind er precies in steekt zijn ouders behoorlijk gefrustreerd. Een ouder vertrouwde me toe: 'Ik ben anderhalf uur kwijt om hem een half uur werk te laten doen', terwijl een andere ouder haar kinderen aanmoedigde om toch eens 'het werk af te raffelen,' zodat er ook eens tijd was voor ontspanning.

Er blijkt een behoorlijke groep kinderen te zijn die buitengewoon veel tijd in leer- en maakwerk stopt. Sommigen geven sport, of andere vormen van plezier op, om het schoolwerk bij te kunnen houden. En al te gemakkelijk denken de ouders, of denken we als samenleving, dat het gaat om een geïsoleerd probleem - mijn kind, of dat kind, is gewoon raar.

Prestatiedruk

Maar dat is het niet: Alle studenten- en leerling-vakbonden hebben prestatiedruk en burn-out tot groot thema verheven. In 2016 vroeg de Kinderombudsvrouw om werk te maken van alle stress die kinderen ervaren door school vanwege huiswerk en toetsen. Het Parool besteedde er enkele weken geleden ook al aandacht aan en koppelde de stress bij leerlingen en studenten aan een doorgeslagen prestatiegerichte maatschappij.

Ook een rector kwam in het stuk aan het woord, maar zij waste haar handen in onschuld: "De druk komt uit de maatschappij, scholen volgen daarin." En dat klinkt mij wat te gemakkelijk - of liever onpedagogisch, visieloos en slap - in de oren.

Als je over dit onderwerp met leerlingen praat hebben ze twee - wat mij betreft - reële bedenkingen: ten eerste dat leraren onvoldoende huis- en leerwerk met elkaar afstemmen; en ten tweede dat het grootste deel van wat ze op school moeten doen 'onzin' is.

Ontspannen

Ik noem ze reëel, omdat uit onderzoek exact hetzelfde blijkt. Brugklassers zouden niet meer dan een uur thuis aan school mogen besteden, zodat ze de volgende dag weer ontspannen en uitgerust kunnen leren, en daar kan dan ieder jaar een kwartiertje bij. Dat vereist uiteraard heel wat afstemming tussen vakken, en ongetwijfeld moet iemand dan aan inhoud gaan inleveren. Maar dat kan dan best - ook weer uit onderzoek - de doelloze bezigheidstherapie zijn waar veel leraren kinderen mee opzadelen.

We kunnen met enig cynisme constateren dat scholen en de overheid net zo voortvarend zijn in het bestrijden van de werkdruk van kinderen als in die van leraren. Het zou voor dit jaar een mooie ambitie zijn, als we met de kinderen nou ook echt zouden beginnen.

Meer colums van René Kneyber zijn hier te lezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden