De basisscholen staan nu nog leeg.

Scholen weer open

Bijna overal geldt: na de meivakantie twee dagen per week naar school

De basisscholen staan nu nog leeg.Beeld Patrick Post

De meeste basisscholen laten straks leerlingen twee dagen per week komen. Ze kunnen uit de voeten met de RIVM-richtlijnen. 

Van het kabinet mag het weer, en alle basisscholen lijken na de meivakantie inderdaad weer open te gaan. Ook de veertien Nijmeegse basisscholen die de deuren gesloten wilden houden op 11 mei, gingen gisteren om, na bakken met kritiek over zich heen te hebben gekregen.

Volgens het overkoepelende bestuur van de betrokken scholen, de stichting Sint Josephscholen in Nijmegen, is er nog veel onduidelijk, maar heeft het met de aanvankelijke weigering een misser gemaakt. “Wij hebben een verkeerde inschatting gemaakt’, schrijft het schoolbestuur aan de ouders. “Bij deze mijn excuses hiervoor.” Schoorvoetend heeft het Nijmeegse bestuur nu besloten de rest van de scholen te volgen. “Het zal u niet verbazen dat dit desondanks het bemensen van onderwijs, noodopvang en onderwijs op afstand een flinke puzzel zal opleveren.”

Alle basisscholen die hun deuren weer open gooien, kunnen uit de voeten met de RIVM-richtlijnen en de protocollen die onderwijsorganisaties in Nederland gezamenlijk gemaakt hebben. Die laatste dienen als handreiking.

De meeste scholen lijken te kiezen voor het model waarbij kinderen twee dagen per week naar school gaan, in lijn met het protocol van de onderwijsorganisaties. “Daar kiezen we voor om bewegingen rondom de school zo veel mogelijk te beperken”, zegt bijvoorbeeld directeur-bestuurder Jan Veenker van Stichting Openbaar Basisonderwijs West-Brabant. Op woensdagen is er geen fysiek onderwijs. “Zodat leraren de tijd hebben om huiswerkopdrachten na te kijken en lespakketten voor het thuisonderwijs samen te stellen.”

Ook de meeste van de 26 basisscholen van LiemersNovum, een scholenstichting in Gelderland, kiezen hiervoor. Sommige hebben gekozen voor halve dagen. “Met de helft van de onderwijstijd zullen leerkrachten vooral focussen op kernvakken als taal en rekenen, en zij denken dat een hele dag dan te lang is voor kinderen”, zegt bestuurder Toon Geluk. In dat geval gaat de ene helft van de kinderen ’s ochtends twee uur naar school en de andere helft ’s middags.

Het kabinet geeft scholen de ruimte om zelf te bedenken hoe ze het onderwijs met coronaregels precies willen regelen. Bestuurder Yvonne de Haas van Opo Deventer en van Stichting Dam (Deventer en Almelose Montessorischolen) merkt dat er genoeg ruimte is voor scholen ‘om hun gezonde verstand te gebruiken’. “Het maakt bijvoorbeeld uit in wat voor gebouw een school zit”, zegt ze, “en of er binnen het team mensen ziek zijn of kwetsbaar.”

De Haas noemt als voorbeeld een school met een gebouw waar meer leerlingen in zouden passen dan er nu op school zitten. “Die wil graag heel groep 8 meerdere dagen van de week naar school halen, om op een goede manier afscheid te nemen. Groep 8 bestaat daar uit 15 kinderen. Moet je dan de helft aanhouden? Dan komt dat gezonde verstand wel om de hoek kijken.”

Dat maatwerk is zeker belangrijk voor het speciaal basisonderwijs. “Wij gaan alle ouders bellen om te kijken wat mogelijk is”, zegt bestuurder Jan Welmers van Heliomare. Die stichting heeft leerlingen onder haar hoede met verschillende soorten beperkingen, chronische ziekten, niet-aangeboren hersenletsel of gedragsstoornissen. Veel hebben een kwetsbare gezondheid. “Als we weten wat er mogelijk is, kunnen we lesroosters gaan maken. Nu is het nog te vroeg om daar iets over te zeggen.”

Lees ook:

De basisschool mag weer open na een sluiting die inderdaad niet zo zinvol was

De kinderopvang en het speciaal onderwijs kunnen na de meivakantie weer open, de basisscholen gaan dan half open. Naar het oordeel van het Outbreak Management Team is dat veilig. Dat advies roept vragen op.

Wat vinden docenten: moeten de scholen weer opengaan?

Gaan de scholen na de meivakantie weer open? Premier Rutte gaf deze week antwoord op de vraag van ouders, hun schoolgaande kinderen en leraren. Leraren van basis-, middelbare, mbo-scholen hebben gemengde gevoelens over de versoepeling van de onderwijsmaatregelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden