Interim-bestuur

Bestuur van Cornelius Haga Lyceum draagt toch een vervanger voor

Beeld Jean-Pierre Jans

Het bestuur van het Cornelius Haga Lyceum draagt alsnog een interim-bestuurder voor. 

Het bestuur van het omstreden Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam wil toch plaatsmaken voor een tijdelijke vervanger. Dat schrijft minister Arie Slob (onderwijs) dinsdag aan de Tweede Kamer. Tot dusver wilde het bestuur niet opstappen, ondanks de dreiging van Slob om bekostiging stop te zetten. De minister moet nog wel instemmen met de voorgedragen interim-bestuurder. Eerder bepaalde Slob dat de interim-bestuurder, die de leiding over twee weken zou moeten overnemen, zijn sporen in het onderwijs moet hebben verdiend. Hij of zij moet later een geheel nieuw bestuur installeren.

Minister Slob wil dat het bestuur van het Cornelius Haga opstapt. Directe aanleiding voor die zogeheten ‘aanwijzing’ was een rapport van de Onderwijsinspectie. Daarin stelde de inspectie vast dat er op de school sprake is van wanbeheer en zelfverrijking en dat het bestuur onvoldoende afstand neemt van mensen met een omstreden reputatie. De minister heeft er geen vertrouwen in dat het huidige bestuur die tekortkomingen kan wegwerken. De school kwam eerder dit jaar in opspraak omdat de AIVD waarschuwde voor ‘ondemocratische tendensen’ en ‘salafistische invloeden’ in de lessen. 

Geldkraan dicht

Het bestuur van het Cornelius Haga heeft bezwaar aangetekend tegen het rapport van de Onderwijsinspectie en het besluit van de minister om de geldkraan dicht te draaien als het bestuur niet opstapt. Dat beroep zal direct door een rechter behandeld worden, laat de minister ook aan de Kamer weten. Normaal komt de rechter er pas aan te pas als het bestuur bezwaar heeft gemaakt bij het ministerie en daarop antwoord heeft ontvangen. Maar omdat de leerlingen niet gediend zijn met langere onzekerheid, wil ook Slob liever dat de rechter zich meteen uitspreekt.

Het schoolbestuur wil niet ingaan op het bericht van de minister. Eerder zei directeur Söner Atasoy dat er sprake is van machtsmisbruik en onrechtmatige besluiten. Het is niet duidelijk wie is voorgedragen als interim-bestuurder. Eerder leek dat Arnoud van Doorn te zijn, het voormalig PVV-Kamerlid dat in 2013 bekeerde tot de islam. Dat bleek een 1-april grap te zijn. (Trouw)

Lees ook:

De Haga-saga: een reconstructie in vijf bedrijven
Als het bestuur van het Cornelius Haga Lyceum niet binnen enkele weken opstapt, trekt minister Slob (onderwijs) de financiering van de school in. Het is de uitzonderlijke escalatie van een juridisch gevecht dat al sinds 2011 voortduurt. Nadert dat nu zijn ontknoping?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden