Onderwijs

Basisscholen zien nieuwe kleuters nu even niet zitten

null Beeld Patrick Post
Beeld Patrick Post

Sommige basisscholen laten kleuters niet meer instromen voor de zomervakantie. Niet verstandig, vinden de PO-Raad en kinderopvangorganisaties.

Janne Chaudron

Kinderen die tijdens de schoolsluiting vier zijn geworden, hebben recht op onderwijs. “De vierjarigen zijn welkom op school op 11 mei, net als alle andere leerlingen”, aldus een voorlichter van de PO-Raad die reageert op vragen van Trouw. Ook het ministerie van onderwijs zegt dat scholen de kleuters de toegang niet mogen ontzeggen. “Als leerlingen staan ingeschreven en de scholen deels opengaan, is dat voor alle leerlingen, dus ook voor kinderen die net vier zijn geworden.”

De oproep is opmerkelijk omdat niet alle basisscholen het zien zitten de kleuters nog voor de zomervakantie te laten instromen. De scholen dragen aan dat het lastig is om de nieuwe leerlingen te laten wennen. Ouders mogen niet mee naar binnen, en de vierjarigen moeten alles zelf doen, variërend van jas ophangen tot naar de wc gaan.

Ouders en Onderwijs

Bij het informatiepunt Ouders en Onderwijs hebben zich enkele ouders gemeld die in de knoop komen doordat hun kleuter niet voor de zomervakantie op school mag starten. Die problemen ontstaan bijvoorbeeld doordat het contract met de kinderopvang al is beëindigd en verlenging niet altijd mogelijk is vanwege wachtlijsten.

Ook melden zich ouders van kleuters die al voor de coronacrisis vier zijn geworden, maar niet meer terug kunnen keren op school. Dat mag, want ze zijn niet leerplichtig, maar het brengt ouders wel in de problemen. “Deze kinderen vallen nu tussen wal en schip, want ze kunnen niet hele dagen naar de buitenschoolse opvang”, aldus Lobke Vlaming van Ouders en Onderwijs. De bso sluit aan op de schooltijden.

Opvang blijft noodzakelijk

Vlaming heeft begrip voor de problemen waar scholen momenteel voor staan: ze moeten hun onderwijs op een heel andere manier inrichten en zijn ook verantwoordelijk voor de noodopvang voor kinderen van ouders in cruciale beroepen. Want ook als de scholen vanaf 11 mei hun deuren deels openen, blijft die opvang noodzakelijk. Maar ouders van kleuters die hier niet voor in aanmerking komen hebben volgens Vlaming een ingewikkelde puzzel op te lossen.

De woordvoerder van de PO-Raad benadrukt dat de scholen zich in een unieke en ongekende situatie bevinden. Toch hoopt hij “dat ouders en scholen tot een passende oplossing komen zodat de vierjarigen een paar uur onderwijs per week kunnen volgen”.

Ondertussen zien kinderopvangorganisaties het aantal ouders dat verlenging aanvraagt voor de vierjarigen licht stijgen. Deze ouders houden recht op kinderopvangtoeslag, weet voorzitter Monique Vreeburg van branchevereniging maatschappelijke kinderopvang (BMK). “Maar het blijft sneu. Sommige kinderen van vier zijn echt toe aan een volgende stap.” Vreeburg verwijst met name naar de kinderen die halverwege maart, net na de schoolsluiting, vier zijn geworden. “Zij moeten nu wel een heel lange periode overbruggen.”

Sharon Visscher

“Mijn zoontje is 5 april vier geworden. Het afscheid op de peuterspeelzaal ging niet door, en het wennen op school en de bso gaat ook niet door. De juf belde op en zei dat het beter is om de nieuwe kinderen thuis te houden. We mogen als ouders niet de school in, zijn knuffel mag niet mee en als hij een ongelukje krijgt omdat hij te laat bij de wc is, mogen leerkrachten niet helpen of troosten. Ik vind het heel erg, want mijn zoontje zat op de peuterspeelzaal. Daar volgde hij een bepaald programma om zijn taalachterstand in te halen. Nu staat hij stil.”

Wendy Bond

“Onze dochter wordt eind mei vier jaar en zou begin juni naar school gaan. We hadden alles al geregeld: de kinderopvang was stop gezet, en de school uitgezocht. In principe mag onze dochter starten, maar het wordt ontmoedigd door de school. We krijgen geen intake, geen rondleiding en de nieuwe kinderen mogen niet door de ouders begeleid worden naar het klaslokaal. Zo wil ik het niet. We proberen nu om de dagopvang bij kinderopvangorganisatie Berend Botje te verlengen tot augustus. Maar er is niet op alle dagen plek.”

Ook maakt ze zich zorgen over de kleuters met bijvoorbeeld een taalachterstand. Veel van deze kinderen gaan naar de voorschool of de peuterspeelzaal om zo’n achterstand weg te werken. De afgelopen periode was dat vanwege het coronavirus niet mogelijk. “Eigenlijk moet je aan die groep voorrang geven. Als die pas na de zomervakantie begint, is de achterstand verder vergroot”, aldus Vreeburg.

Hoeveel basisscholen kleuters momenteel weigeren, is niet duidelijk. Een woordvoerder van de Algemene Vereniging Schoolleiders meldt dat de meeste scholen nieuwe leerlingen binnen laten. “Leerlingen konden de afgelopen weken niet wennen, maar zijn vanaf 11 mei wel gewoon welkom op school. Sommige directeuren waren geen voorstander, maar zijn onder protest van kleuterjuffen toch tot dit besluit gekomen.”

Lees ook:

Zo bereidt basisschool De Windroos zich voor op het nieuwe lesgeven

Basisscholen maken in allerijl plannen nu ze na de meivakantie weer open mogen. Trouw liep deze week mee met het team van De Windroos in Zaandam, dat zich voorbereidt op de ‘tussenfase’. ‘Het is een heksenchaos om alles voor de meivakantie rond te breien.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden