Diversiteit

Basisscholen vieren dit jaar voor het eerst Paarse Vrijdag

 Mbo-leerlingen in het paars hangen de regenboogvlag op in hun school op Paarse Vrijdag.   Beeld Herman Engbers
Mbo-leerlingen in het paars hangen de regenboogvlag op in hun school op Paarse Vrijdag.Beeld Herman Engbers

Na de middelbare scholen en het mbo haakt ook het basisonderwijs dit jaar aan bij Paarse Vrijdag. In ieder geval vijfhonderd basisscholen kleuren vandaag paars, ook de allerjongsten. 

Voor leerkracht Rick Teseling was het op de basisschool al duidelijk  dat hij jongens  veel leuker vindt dan meisjes. Maar praten over zijn homoseksualiteit, dat ging zomaar niet. “Het gebeurde gewoon niet. Ik wist niet beter, het was zoals het was”, herinnert Teseling zich. “Op sommige scholen wordt er nog steeds niet over gepraat.” 

Leren dat niet iedereen in een hokje past

Teseling, inmiddels leraar van groep acht op de Comeniusschool in Zeist, was bijna twaalf toen hij zijn homoseksualiteit ontdekte. Maar ook voor jongere kinderen is het belangrijk dat zij leren dat niet iedereen ‘in een hokje past’, vindt hij. “Er zijn nu eenmaal kinderen met twee papa's of twee mama's, of die op de basisschool al voelen dat ze in het verkeerde lichaam zitten.  Die onderwerpen moeten worden besproken.”

Daarom wilde hij met zijn school aanhaken bij Paarse Vrijdag, de dag dat scholieren paarse kleding dragen om zich solidair te tonen met seksuele diversiteit en genderidentiteit. “Als diversiteit in mijn schooltijd bespreekbaar was geweest, was het voor mij gemakkelijker geweest om uit de kast te komen.”

Ook kleuterklassen kleuren paars

Dit jaar doen basisscholen voor het eerst mee met Paarse Vrijdag, naast het mbo en middelbare scholen. En niet alleen de oudere kinderen maken op deze dag kennis met diversiteit. Ook de onderbouw en de kleuterklassen kleuren paars. Maar zijn deze kinderen niet te jong om zich met seksuele diversiteit bezig te houden? 

Juist niet, vindt Freek Janssens, woordvoerder van LHBTI-belangenorganisatie COC, die de dag organiseert. “De basisschool is bij uitstek de plek waar kinderen zichzelf leren kennen”, stelt hij. “Wij willen kinderen zo vroeg mogelijk leren dat iedereen anders is.”

Janssens geeft een voorbeeld: “Op de basisschool merken kinderen al dat meisjes met poppen spelen. En wanneer een jongen met poppen speelt, kan dat worden gezien als iets geks. Dat is natuurlijk niet zo, want iedereen moet met poppen kunnen spelen.”

Lespakketten zijn uitverkocht

Paarse Vrijdag bestaat in Nederland sinds 2010, nadat het overwaaide uit de Verenigde Staten. Met behulp van gratis lespakketten, met daarin onder meer knutselmateriaal, posters en prentenboeken wil het COC scholen op weg helpen het gesprek met leerlingen aan te gaan. Alle vijfhonderd pakketten zijn inmiddels uitverkocht. “We hadden niet verwacht dat het zo snel zou gaan”, zegt Janssens.

Paarse Vrijdag gaat voor Teseling dan ook om meer dan alleen gender en seksualiteit. “Het gaat om het totale hokjesdenken. Waarom mag een meisje nagellak dragen en een jongen niet? Daar kun je het met jonge kinderen over hebben.”

Lees ook:

Britse transgenders onder de zestien mogen geen puberteitsremmers gebruiken. ‘Dit is een enorme dreun’
Een rechtbank in het Verenigd Koninkrijk heeft besloten dat kinderen tot zestien jaar geen geslachtsverandering mogen ondergaan. De uitspraak zorgt voor veel discussie.

Het discriminatieverbod wint aan invloed
Wat steekt er achter de ophef over identiteitsverklaringen op reformatorische scholen? Over botsende grondrechten en de spanning tussen vrijheid en gelijkheid, waarbij Artikel 1 van de Grondwet aan invloed wint.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden