Onderwijs

Amper schoolsluiting vanwege corona, wel veel lesuitval

Beeld Arie Kievit

Vanwege corona-besmettingen zijn in november 25 vestigingen van middelbare scholen tijdelijk gesloten. Dat is 1,5 procent van de 1.653 vestigingen. Van de ruim 6.500 basisscholen zijn er 28 kortdurend gesloten, slechts 0,4 procent. Dat blijkt uit de eerste maandelijkse rapportage op basis van het meldpunt van de Onderwijsinspectie die minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Percentueel zijn de meeste middelbare scholen dicht gegaan in Noord- en Oost Gelderland, 4,5 procent. Vier van de vijf regio’s waar het aantal sluitingen percentueel het grootst is, liggen in het oosten van het land. De meeste basisscholen zijn juist gesloten in Rotterdam Rijnmond (1,4 procent) en Midden- en West-Brabant (1,2 procent).

Een schoolsluiting in het voortgezet onderwijs duurde gemiddeld 5,9 dagen. Op basisscholen duurde het 5,4 dagen.

Lesuitval uit voorzorg vanwege corona

In een maandelijks peilingsonderzoek dat ook gisteren is gepubliceerd blijkt dat van de havo/vwo-scholieren 70 procent te maken heeft gehad met lesuitval omdat de leraar voorzorg pleegde vanwege corona. In het praktijkonderwijs was dit 50 procent, voor brugklassers 40 procent. Het merendeel van de scholen kon de lesuitval opvangen. 83 procent van de middelbare scholieren heeft minimaal driekwart van de tijd fysiek onderwijs gehad. 

Slechts een kwart van de scholen heeft kunnen voorkomen dat kwetsbare leerlingen lessen gemist hebben. Wel hebben de meeste scholen extra maatregelen voor deze leerlingen getroffen. Minister Slob roept alle scholen op die nog geen afstandsonderwijs geven om dat toch te doen.   

Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat op 6 procent van de middelbare scholen de schoolexamens niet volledig zijn doorgegaan. Op die scholen worden de examens bijvoorbeeld op een later moment afgenomen. Voor de centrale examens wordt voor kerst bekend of er aanvullende maatregelen komen.

Lees ook:

Wethouder Moorman: ‘Basisscholieren lopen sinds lockdown achter op ontwikkeling’

Amsterdam liet de impact onderzoeken van schoolsluiting op basisscholieren. Wethouder Marjolein Moorman maakt zich vooral zorgen om de huidige achtstegroepers.

Steeds meer tieners krijgen corona; moet het kabinet toch de scholen aanpakken?

De scholen komen weer in beeld nu het aantal nieuwe besmettingen op een te hoog niveau blijft hangen en tieners steeds vaker besmet raken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden