UpdateLerarenprotest

4300 scholen dicht, acties door het hele land: het onderwijs staakt

Deelnemers aan de demonstratie op de Dam in Amsterdam.  Beeld ANP
Deelnemers aan de demonstratie op de Dam in Amsterdam.Beeld ANP

Door het hele land zijn vandaag acties gevoerd door stakende leraren. In Rotterdam en Venlo werd een protestmars gehouden waardoor het verkeer vastliep, op de Dam in Amsterdam stonden tienduizenden docenten en in Den Haag is het een komen en gaan van politici die de leraren toespreken.

Redactie

Duizenden scholen door het hele land houden vandaag de deuren gesloten. Op de actiewebsite staat de teller van het aantal scholen dat vandaag de deuren sloot op ruim 4300. Bekijk hier waar scholen precies dicht zijn.

Onderwijsverslaggever Amber Dujardin liep tussen de demonstrerende leraren in Den Haag. “De sfeer was gemoedelijk, mensen zijn strijdbaar, niet venijnig. Ik merkte bij iedereen die ik aansprak dat ze wel overliepen van frustratie. Dan vroeg ik waarom ze hier waren, en was de reactie: ‘Heb je even?’”

Een van de sprekers vandaag in Den Haag is Ton van Haperen, al 35 jaar werkzaam als onderwijzer. “Ik erger me aan de rijkdom op de kantoren. We hebben een ‘Cruijffiaanse’ revolutie nodig in het onderwijs, waarbij leraren het voor het zeggen krijgen.” Met incidenteel geld kun je alleen spullen kopen, of reserves opbouwen, zegt Van Haperen. “Slob moet de regie nemen. Het stemt somber dat geen enkele partij dit echt adopteert. Ja, de SP wel, maar die besturen nooit.”

Ook Kees van Amstel, cabaretier en docent op het MBO, is vandaag in Den Haag. “Het onderwijs is geen ziekenhuis. Mijn vriendin staat voor groep 7 en 8 en heeft zowel een ADHD’er en een autist in de klas. Dat is gewoon te moeilijk.” Volgens Van Amstel moet de salariskloof tussen het voortgezet onderwijs en het basisonderwijs dicht, zouden er maximaal 24 kinderen in de klas moeten zitten en zou een leraar niet meer dan twintig lesuren per week moeten hebben.

Op het podium citeert hij cabaretier Hans Sibbel. “De man die op je geld past, krijgt in dit land drie keer zoveel geld als de man die op je kinderen past.”

Politici op het podium in Den Haag

Volgens oppositieleiders in Den Haag is er geld zat. “Onbegrijpelijk dat het kabinet nog steeds niet inziet hoe groot het probleem is”, zegt PvdA-leider Lodewijk Asscher. Hij roept leraren op zich “niet te laten afschepen”, aangezien het begrotingsoverschot in de miljarden loopt. “De werkdruk grijpt jullie naar de keel. Dat los je niet op met een eenmalig bedrag”, aldus Asscher.

Ook SP-leider Lilian Marijnissen vindt dat er genoeg geld is. Leraren moeten zich volgens haar niets anders laten wijsmaken, zegt ze tijdens de demonstratie op het Lange Voorhout. “We stoppen niet met acties voordat er structurele oplossingen zijn.”

Jesse Klaver belooft met de docenten “mee te strijden”. “Jullie willen niet hier staan, maar voor de klas”, aldus de fractievoorzitter van GroenLinks. “Ik geef niet op tot we het geregeld hebben.” Veel vertrouwen heeft hij er echter niet in dat het kabinet met structurele oplossingen zal komen.

Kamer vol, bezoekers onderwijsdebat geweerd

De belangstelling van leraren en anderen bij het onderwijsdebat in de Tweede Kamer is zo groot, dat er geen plek meer is op de publieke tribune. Op het Plein voor het parlementsgebouw staat een glazen huis, waar interviews met politici worden gehouden.

Minister Slob heeft inmiddels laten weten begrip te hebben voor de leraren, maar hij kan niet beloven dat er structureel nog meer geld komt. Er ligt al een mooi, aanvullend pakket, vindt hij. Ook vindt hij het teleurstellend dat het vorige week gepresenteerde pakket voor sommige bonden aanleiding is toch te gaan staken. Met het extra geld kunnen scholen “de komende jaren doen wat nodig is” om lege plekken voor de klas in te vullen.

Duizenden leraren op de Dam

De Dam in Amsterdam stond eerder op de dag vol met onderwijspersoneel. Zo’n 10.000 mensen deden volgens de organisatie mee aan het protest in de hoofdstad, onder wie ook schoolleiders, ouders en kinderen van de actievoerende docenten.

De sfeer was gemoedelijk en uitgelaten. Vooral de populaire slogan van tv-presentator Arjen Lubach “Ik ben GEEN toprioriteit”, bewust met één p, was veel te zien. “Het moedt anders”, meldde een ander protestbord. Ook waren er verwijzingen naar de boerenprotesten: “Wij hebben geen trekker van een half miljoen, geef ons meer poen.”

“Het is intens verdrietig dat we hier moeten staan”, zei bestuurslid Tamar van Gelder van de Algemene Onderwijsbond (AOb). “Maar als er niet snel structureel geld bij komt, staan we hier binnenkort weer.” Zelfs structurele acties zijn dan een optie, zei de bestuurster van de vakbond. AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen wilde voor het weekend de staking nog afblazen, nadat minister Arie Slob een extra investering van 460 miljoen euro had toegezegd. Na gemor in de achterban en kritiek van de rest van het bestuur stapte ze op en ging de staking toch door.

Een bestuurder van CNV Onderwijs gaf toe dat de bonden er ‘een beetje een potje van hebben gemaakt’. Ter verdediging zei hij: “Je moet voor structureel geld zijn, maar je moet incidenteel geld ook niet laten liggen.” Daarop volgde wat boegeroep uit het publiek. Veel bijval was er voor een ouder die vurig pleitte voor meer investeringen in het onderwijs. Ook de Amsterdamse onderwijswethouder Marjolein Moorman sprak haar steun uit voor de demonstranten. Ze riep Den Haag op tot meer investeringen. Linkse politieke partijen als PvdA en GroenLinks waren zichtbaar aanwezig.

Acties door het hele land, scholen gesloten

In Rotterdam liepen leraren vanochtend een mars tijdens de ochtendspits. Door de lange optocht over straat liep het verkeer in Rotterdam volledig vast.

In Den Haag werd de ingang van het ministerie van Onderwijs met honderden speelgoedtractortjes geblokkeerd, door de bond Leraren in Actie. De tractoren is een knipoog naar het boerenprotest, toen het hele Malieveld in Den Haag vol met trekkers stond.

Leraren blokkeren de ingang van het ministerie van Onderwijs met speelgoedtractoren. De leden van Leraren in Actie willen via deze actie duidelijk maken dat zij niet tevreden zijn met het bedrag dat voor het onderwijs is vrijgemaakt.  Beeld ANP
Leraren blokkeren de ingang van het ministerie van Onderwijs met speelgoedtractoren. De leden van Leraren in Actie willen via deze actie duidelijk maken dat zij niet tevreden zijn met het bedrag dat voor het onderwijs is vrijgemaakt.Beeld ANP

Lees ook:

Waarom de prestaties in het Nederlandse onderwijs al jaren dalen

Het oplopende lerarentekort zet de kwaliteit van het onderwijs onder druk, waarschuwt vakbond Aob. Maar de prestaties van Nederlandse leerlingen glijden al veel langer af. Hoe komt dat?

Wat heeft actievoeren het onderwijs tot nu toe opgeleverd?

De leraren staken opnieuw. Wat leverde het actievoeren tot nu toe op? Vier vragen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden