Actie

16 Amsterdamse scholen week dicht om lerarentekort

null Beeld

Zestien basisscholen in Amsterdam Nieuw-West nemen een rigoureuze maatregel: ze blijven in de week van 9 december vijf dagen dicht. Daarmee vraagt scholenkoepel Stichting Westelijke Tuinsteden aandacht voor het oplopende lerarentekort. Door de actie kunnen 5400 leerlingen niet naar school.

De koepel heeft veel last van het lerarentekort. Aan het begin van het schooljaar stonden dertien fte’s open, inmiddels zijn dat er meer dan twintig. “Het onderwijs zit in een diepe crisis en de kinderen zijn de dupe”, reageert schoolbestuurder ­Joke Middelbeek in een persbericht. Tegen de NOS zegt een woordvoerder van de onderwijsinspectie de maatregel nog te bestuderen.

Achterstandswijken

Met name de vier grote steden en Almere kampen met een groot lerarentekort. In Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Amsterdam is het tekort gestegen naar 818 vorig jaar, in 2013-2014 lag dat nog op 128, bleek onlangs uit cijfers van onderzoeksplatform PO. Scholen in achterstandswijken hebben nog meer moeite om leraren te vinden.

De actie van de Amsterdamse scholenkoepel volgt op de oproep van de Algemene Onderwijsbond (AOb) om eind janauri het werk neer te leggen. Als het aan de grootste onderwijsbond van Nederland ligt, gaan de basis- en middelbare scholen twee dagen dicht. “Na alle demonstraties heeft het kabinet nog steeds niet gezorgd voor structureel extra geld voor het onderwijs. We voeren de druk op, de actiebereidheid is enorm”, zegt AOb-voorzitter Eugenie Stolk. Volgens een peiling onder de achterban zou 90 procent van de leden achter een vervolgactie staan.

Begin deze maand schatte de bond de stemming nog totaal verkeerd in toen oud-voorzitter Liesbeth Verheggen instemde met een eenmalige toezegging van het ­kabinet van 460 miljoen euro. Leraren reageerden verontwaardigd.

Lees ook:

‘Lerarentekort bij vier op tien scholen’

Bij de start van het schooljaar kampten vier op de tien scholen voor basis- en voortgezet onderwijs met personeelstekorten. In het speciaal onderwijs hadden zelfs twee op de drie scholen gebrek aan vast personeel of vervangers, meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden