-

- Germaine Greer staat bekend als dwarse feministe. Maar Shakespeare-kenner is ze ook. Beide hoedanigheden komen samen in haar biografie van Ann Hathaway: de vrouw van Shakespeare. Over haar is maar bitter weinig bekend, maar dat biedt Greer alle ruimte de loftrompet te steken van de zelfstandigheid die vrouwen in het Tudor-tijdperk genoten. En natuurlijk, schrijft Julie Phillips, ligt Greer op ramkoers met de gebruikelijke theorieën over het huwelijk tussen William en Ann.

- Bas Belleman bespreekt het debuut van Renske van de Greef, die op het eerste gezicht een Grunberg-epigoon lijkt. Maar die de verhouding tussen opa en kleindochter liefdevol beschrijft.

- Rudolf Augstein was oprichter en decennialang hoofdredacteur van Der Spiegel. Onder zijn bewind ontwikkelde het Duitse weekblad zich tot een ’stormram van de democratie'. Augstein was voor niks en niemand bang, zekere niet voor autoriteiten. Franz Josef Strauss, minister van defensie, zette hem begin jaren zestig achter de tralies omdat het blad defensiegeheimen zou hebben onthuld. Het werd een enorme afgang voor de bewindsman die moest aftreden. De journalist en historicus Peter Merseburger schreef een geslaagde biografie van Augstein, vindt recensent Peter van Nuijsenburg.

- Hij werd geboren in Bulgarije, en groeide op in Afrika en Duitsland. Voor zijn kleurrijke roman ’De wereldverzamelaar’ ging hij in de leer bij Indiase moslims, om daarop naar Mekka te reizen, net als de held van zijn boek: de Britse avonturier Richard Burton. Kortom: de schrijver Ilija Trojanow is een aartskosmopoliet, schrijft Antoine Verbij. Dat blijkt niet alleen uit zijn bekroonde roman, maar ook uit andere publicaties waarin hij zich verzet tegen monoculturalisme.

- In de zeventiende eeuw berekende een bisschop op grond van de Bijbel dat de wereld was geschapen op 23 oktober in het jaar 4004 voor Christus. Een eeuw later concludeerden geleerden uit nieuwe wetenschappelijke inzichten dat de aarde wel miljoenen jaren oud moest zijn en het product was van trage veranderingsprocessen. Deze gigantische verschuiving vormt het onderwerp van het proefschrift waarop Marinus de Baar, medewerker van de boekenbijlage, onlangs is gepromoveerd. Boeiend en belangwekkend, aldus recensent Hans Dijkhuis.

- De Engelse schrijver Toby Litt beoefent in elke roman weer een ander genre, vertelt Hanna de Heus. In ’Hospitaal’ laat hij een gewone ziekenhuisopname ontaarden in een apocalyptisch tafereel. Het begint met geschreeuw en gebons in het mortuarium en eindigt met een allesverzengende vuurzee. Een heerlijk surrealistisch boek, en nog geestig ook.

- Als je ouders scheiden en nieuwe partners krijgen, moet je als kind maar afwachten welke nieuwe familieleden je te verstouwen krijgt: een puberbroer, een onaardige stiefmoeder? Over dat probleem schreef Linda Newbery een uitstekende jeugdroman, oordeelt Bas Maliepaard.

- Een nieuwe rubriek 'Vandaar dit boek’ waarin een auteur een toelichting geeft op het werk dat van zijn of haar hand is verschenen. Deze week Frans Janssen, emeritushoogleraar boek- en bibliotheekgeschiedenis, over zijn fascinatie voor het gedrukte woord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden