-

De nationale C-factor is 56. Jongeren zijn de meest calvinistische Nederlanders; ze overtreffen zelfs de tachtigers.

Twintigers hebben een C-factor van 64. Dat verbaast VU-onderzoekster dr. Joke van Saane niet. „Onder jongeren gaat de trend richting conservatisme. Religieus gezien zijn ze orthodoxer dan ouderen, politiek zie je dat de meesten van hen bij de vorige verkiezingen op de calvinist Balkenende hebben gestemd. Calvinisme is een geuzennaam aan het worden. Het is voor hen back to the basics, jongeren voelen de tijdgeest aan.”

Sinds januari van dit jaar hebben 70.000 mensen de door Trouw en VU ontwikkelde ’C-factor-test’ gedaan. Uit uitgebreid onderzoek van de VU blijkt datde deelnemers vormen een goede afspiegeling van de Nederlandse bevolking. De gemiddelde score mag dan ook de Nationale C-factor heten. Die is 56 procent.

Het cliché van de seksvijandige calvinist wordt door de test onderuitgehaald; calvinisten, net als trouwens alle categorieën Nederlanders, mogen onbekommerd van seks genieten. Een ander vooroordeel blijkt wél te kloppen: rascalvinisten (C-factor boven de 70) dreigen aan tobberigheid ten prooi te vallen.

De bekendste associaties met ’calvinisme’ is soberheid en in dat opzicht zijn we niet calvinistisch, blijkt uit de analyses van Van Saane. Ze hechten namelijk aan mooie kleren en luxe eten. Maar geld lenen voor niet-noodzakelijke spulletjes, dat gaat te ver. Of dat misschien toch een calvinistisch trekje verraadt, weet Van Saane niet. „Het kan ook komen door de kredietcrisis.”

Van het calvinistisch arbeidsethos lijkt weinig over; meer dan de helft van de respondenten vindt dat ze niet harder hoeven te werken. Van Saane: „Wat me opvalt in interviews over de C-Factor is dat nogal wat mensen zeggen: ’Ik werk al keihard. Harder gáát niet’.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden