-

Leo Prick schreef zaterdag in Letter & Geest ’De kinderen van de slager van Wouter Bos gaan niet meer studeren’. Ik ben een kind van het studiehuis en toen ik het vwo deed (eindexamen in 2004) was ik regelmatig bezig met het zelfstandigheids- en verantwoordelijkheidsprobleem van de leerling. In de schoolkrant schreef ik een artikel dat stevig inging tegen de overschatting van deze zogenaamde zelfstandigheid van de leerling. In praktijk was het simpelweg zo dat de verwachte discipline van mijn klasgenoten er toe leidde dat leerwerk uitgesteld werd tot het laatste moment. Mijn kanttekening was wel dat er een verschil is tussen de tiener van nu en de tiener van toen. Tegenwoordig heeft iedereen op die leeftijd een baantje met verantwoordelijkheden en ingewikkelde sociale netwerken. Dat was vroeger in mindere mate het geval. En de wereld van jongeren is nu heel anders. Dat de school daarop inspeelt via het studiehuis is alleen maar te zien als een noodzakelijke, slimme zet. Aanpassing aan de belevingswereld van de leerling is belangrijk, anders neemt die school niet meer serieus. Ik ben dus eerder voor herziening van het studiehuis dan voor de schoolse oplossing van Prick, die teruggaan naar de onderwijssituatie van vroeger suggereert.

EindhovenThomas Bergstra

’Bovendien zijn regionale zenders een mooie testplaats voor programma’s die nog in ontwikkeling zijn’, zo parafraseert Trouw KRO-baas Ton Verlind (7 juni), naar aanleiding van samenwerking van de KRO met een regionale zender. Wat een dédain. Dagelijks maken honderden journalisten en programmamakers bij de regionale zenders professionele televisie en radio. Het publiek weet dat, getuige de kijk- en luistercijfers en de dagelijkse reacties die al die zenders krijgen. Landelijke omroepen kunnen daar jaloers op zijn.

Voor Verlind zijn regionale zenders plekken waar – het staat er echt – landelijke zenders proefopnames kunnen uitzenden. Fijn als collega’s zo over je denken. Het dédain van Hilversum voor collega’s in de regio is nog steeds onuitroeibaar. Maar Verlind zegt wél dat hij bij de regiozenders nieuw talent hoopt te ontdekken. Kijk, dát dan weer wel.

Eindhoven Lout Donders,

eindredacteur RTV Omroep Brabant

Naar aanleiding van de wateroverlast in Polen wijs ik U er op, dat er een Nederlandse naam voor de hoofdrivier van Polen bestaat. In onze Gouden Eeuw waren er in Hanzeverband veel handelscontacten met de Oostzee. In gedichten van Joost van den Vondel werd de rivier Wijssel genoemd. Die contacten zijn verdwenen en wij behelpen ons met:

Vistula (Engels), Weichsel (Duits)

Wisla (Pools). Het kan verkeren.

Haarlem Hylke ten Cate

Hoogleraar filosofie Tariq Ramadan uit ferme beschuldigingen aan het adres van Ayaan Hirsi Ali (Trouw, 6 juni). Hirsi Ali zou spreken als ’iemand van extreem-rechts’, ze ’is voor mij een racist’ en: ’Ze wakkert islamofobie aan’. Dat zijn ongehoorde verwijten. Ze was geen kamerlid voor een extreem-rechtse partij, maar voor de VVD. Racisme is een strafbaar feit. Daarvoor is Hirsi Ali nooit veroordeeld. De term ’islamofobie’ is een vage, maar door zijn suggestieve lading ook malicieuze aantijging. Ramadan gaat niet het gesprek aan met Hirsi Ali, zoals hij voorgeeft te willen doen, maar grossiert in dit soort uitspraken. Dit interview doet zijn reputatie geen goed doet. Ramadan zou het religieuze terrorisme moeten aanklagen. Dan zou hij een belangrijke voorbeeldfunctie hebben voor zijn aanhang. Over hoe dit probleem kan worden aangepakt kunnen de meningen verdeeld zijn, maar schelden op de slachtoffers in plaats van op de daders lijkt mij een bedenkelijke strategie.

HaarlemDrs. Helga Verwaaije, arabiste.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden