'Zzp'ers worden nu echt als ondernemers gezien'

Interview | Voorzitter Platform Zelfstandige Ondernemers werkt samen met werkgevers

Esther Raats-Coster ziet het als een belangrijke erkenning voor de zzp'er, de nauwe samenwerking van Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) met werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland. Gisteren zette zij haar handtekening onder die van Bernard Wientjes (VNO-NCW) en Michael van Straalen (MKB Nederland) waarmee 'zzp'ers nu echt worden gezien als ondernemers'. "Dat leidt tot verbetering van het imago van de zzp'er", zegt Raats. "Maar dat is niet het enige voordeel van de samenwerking. Onze leden zullen merken dat we sneller resultaten halen bij onze lobbydoelstellingen."

Voor dit jaar richt PZO de pijlen onder meer op de Verklaring Arbeidsrelaties (Var). De Var is een bewijs van zelfstandigheid van de Belastingdienst. Opdrachtgevers kunnen er ook misbruik van maken door geen werknemers in dienst te nemen, maar zzp'ers met schijnconstructies als goedkope arbeidskrachten in te huren. Raats wil met een nieuw Bewijs van Ondernemingschap (BVO) de positie van zzp'ers versterken. Ook wil zij dat zzp'ers vrijwillig een flexibele pensioenregeling kunnen afsluiten en ruimere hypotheekmogelijkheden krijgen. "Dat zijn allemaal belangrijke lobbydossiers die we nu met de kennis en kunde van VNO-NCW kunnen aanpakken."

Raats noemt nog een derde voordeel voor zzp'ers. "We kunnen onze diensten aan leden uitbreiden. Wij bieden allerlei vormen van ondersteuning aan, waaronder verzekeringen voor arbeidsongeschiktheid. Dat wordt nu samengevoegd met de diensten van MKB Nederland. Dat geeft meer slagkracht en kostenvoordelen voor de zzp'er."

Sinds 2010 zit Raats aan de onderhandelingstafel van de Sociaal Economische Raad (Ser), een belangrijk adviesorgaan van de polder waar zij de zzp'ers vertegenwoordigt. Nu koepelorganisatie PZO nog nadrukkelijker de samenwerking zoekt met een grote vereniging als VNO-NCW, wordt die positie nog sterker, verwacht zij. "Kijk ook naar het sociaal akkoord dat vorig jaar april is gesloten. Daarin is voor de eerste keer in de geschiedenis een paragraaf opgenomen over zzp'ers."

Maar wie is die zzp'er eigenlijk? Volgens Raats niet de zelfstandige die na ontslag voor zichzelf begint omdat er niets anders rest. "Wat onze achterban bindt, is dat zij zichzelf zien als ondernemer en voor eigen risico en rekening ondernemen. Er is geen sprake van een negatieve keuze."

Het samenwerkingsverband tussen PZO en VNO-NCW past in de strategie van werkgeversorganisaties om vanuit één organisatie de belangen van ondernemend Nederland te dienen. De Haagse Malietoren moet daarbij het centrum van de lobbyisten worden. Die is het hoofdkwartier van VNO-NCW, PZO en MKB Nederland dat een paar jaar geleden fuseerde met VNO-NCW.

Oud-MKB-voorzitter Hans Biesheuvel noemde dat achteraf een fout. VNO-NCW komt vooral op voor de belangen van grote concerns. Het geluid van het midden- en kleinbedrijf kwam volgens hem onvoldoende uit de verf, waarop hij zijn eigen club ONL voor ondernemers begon.

Raats is niet bang voor dat haar organisatie met 20.000 van de in totaal 800.000 zelfstandigen ondersneeuwt tussen de grote jongens. "We blijven onze eigen belangen behartigen," benadrukt ze.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden