Zzp'ers verdienen 10 procent minder dan werknemers

Kunstenaar Asmir Ademagic schildert. Kunstenaars die zzp'er zijn verdienen de helft van kunstenaars in loondienst. Beeld ANP
Kunstenaar Asmir Ademagic schildert. Kunstenaars die zzp'er zijn verdienen de helft van kunstenaars in loondienst.Beeld ANP

Het leger zzp'ers dat almaar groeit heeft minder te besteden dan werknemers in loondienst. Het persoonlijke inkomen van zzp'ers ligt ongeveer 10 procent lager, blijkt uit cijfers die het CBS vandaag publiceert.

Redactie

In 2014 verdienden zzp'ers gemiddeld 32 duizend euro per jaar. Voor een werknemer was dit 36 duizend euro. Voor voltijders was dit verschil nog groter: 37 duizend euro voor een voltijd zzp'er en 50 duizend euro voor een voltijd werknemer.

In de inkomensbedragen zijn inkomsten uit arbeid en uitkeringen meegeteld. Ook is rekening gehouden met kortingen die zzp'ers krijgen. Het CBS heeft premies en inkomensverzekeringen, die voor werknemers verplicht zijn maar voor zelfstandigen niet, zijn in mindering gebracht.

Kunstenaars
Kunstenaars die zzp'er zijn verdienen ruim de helft minder dan kunstenaars die in loondienst zijn. Bij architecten en grafisch vormgevers hetzelfde verhaal. Waar architecten in loondienst 52 duizend euro per jaar verdienen, verdienen zelfstandige architecten 31 duizend. Grafisch vormgevers in loondienst verdienen 39 duizend euro en hun zelfstandige collega's 23 duizend.

Er zijn echter ook beroepen die financieel floreren door het zzp-schap. Volgens het CBS zijn dit vooral bedrijfskundigen, artsen en hoveniers.

Niet alleen het aantal werkuren, maar ook onderwijsniveau en ervaring spelen een rol. Het inkomen van een van een voltijd zzp'er boven de 45 en hoogopgeleid is 53 duizend euro. Een werknemer in loondienst verdient 80 duizend euro.

In 2015 was 12 procent van de werkzame beroepsbevolking zzp'er. Ruim 83 procent was werknemer, krap 5 procent was zelfstandige met personeel of meewerkend gezinslid. Het aantal zzp'ers in Nederland is in de afgelopen twintig jaar verdriedubbeld. In geen enkel ander Europees land is dat het geval.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden