Zzp'ers over verzekeringsplicht: bemoei je met je eigen zaken

Een kantoor met flexibele werkplekken voor zzp'ers Beeld ANP
Een kantoor met flexibele werkplekken voor zzp'ersBeeld ANP

Zelfstandigen voelen er niets voor om als wisselgeld te worden ingezet. 'Werkgevers gebruiken zelfstandige ondernemers om bij de vakbonden een wit voetje te halen.'

Jeannine Julen

Bemoei je met je eigen zaken. Dat is de boodschap van veel zelfstandigenorganisaties en deskundigen aan werkgeversorganisatie AWVN. Zelfstandigen hoeven zich nu niet te verzekeren tegen langdurige ziekte of handicap. Als het aan de AWVN ligt, komt daar met een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering een eind aan. Puur ­eigenbelang, reageren de zzp-organisaties.

‘Als de werkgevers aan tafel willen met werknemers, zetten ze zzp’ers erop’, luidt de tekst op het tegeltje dat zzp-expert Pierre Spaninks fabriceerde en gisteren op Twitter plaatste. “Werkgevers doen er alles aan om de vakbonden aan ­tafel te krijgen”, zegt Spaninks. Komen vakbonden en werkgeversorganisaties niet uit bepaalde arbeidsmarktvraagstukken? Wordt het lastiger om cao-akkoorden te sluiten? Dan gebruiken werkgevers maatregelen voor zelfstandige ondernemers om bij de vakbonden een wit voetje te halen, zegt Spaninks.

Kwalijk, stelt de expert. Want de bonden en werkgeversorganisaties gaan helemaal niet over zelfstandige ondernemers, maar over hun eigen achterban. “Maatregelen als een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering raken alle Nederlanders, niet alleen werkgevers en werknemers. Ik neem het minister Koolmees van sociale zaken echt kwalijk dat hij achterover leunt en het de polder laat oplossen.” Ga de straat op, roept Spaninks de minister op. “Kom eens een keer achter die luie tafel vandaan, vraag of je een avondje mag komen luisteren bij zzp-bijeenkomsten en ontdekt wat er bij zelfstandige ondernemers leeft.”

Niet een heel vreemd idee

Ondanks het verkeerde vertrekpunt vindt Spaninks het AWVN-plan voor
een verzekering voor alle werkenden niet zo heel vreemd. Voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw zit op dezelfde lijn. Ja, zelfstandige ondernemers houden niet van verplichtingen, weet hij. En ja, wie zijn werkgevers om voor die zzp’ers te bepalen dat ze mee moeten betalen aan een collectieve verzekering? “Beslissen voor een ander en dan ook nog eens die ander laten betalen.”

Toch lijkt het AWVN-plan heel erg op een voorstel dat Verhoef samen met twee andere zzp-organisaties twee jaar geleden aan politiek Den Haag presenteerde: een basisverzekering voor alle werkenden. Een plan ontstaan vanuit de problemen die hij ziet bij zijn achterban, zegt Verhoef.

Bouwvakkers van 45 jaar en ouder lukt het namelijk niet bij verzekeraars een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Een te groot financieel risico, zeggen die verzekeraars dan. Durft een verzekeraar het wel aan met een bouwvakker, dan is hij maandelijks 600 tot 1000 euro kwijt aan premie. En op zijn zestigste verjaardag wordt de verzekering stopgezet, weer vanwege dat financiële risico. Verhoef: “Uit een pragmatisch oogpunt hebben wij toen gezegd: dan moet het maar.” Maar, benadrukt Verhoef, dan moet ook echt iedereen meebetalen aan de collectieve verzekering. Ook de bedrijven die zzp’ers inhuren.

Denis Maessen, voorzitter van het Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO), hielp Verhoef dat plan te smeden. “Wij zijn voor een verplichte basisverzekering van alle werkenden”, zegt Maessen dan ook. Toch was hij niet blij met de manier waarop de AWVN gisteren haar plannen naar buiten bracht. “Ik mis de nuance. Nu worden negatieve argumenten gebruikt, maar dat is helemaal niet nodig. De AWVN moet zich vooral bezighouden met haar kerntaak.”

Verzekeraars: Geen verplichting

Belangenvereniging Verbond van Verzekeraars is geen voorstander van een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen. De vereniging erkent dat niet veel zzp’ers zo’n verzekering hebben. Maar, zo schrijft de vereniging in een persbericht, ‘een verzekeringsplicht, zoals vandaag werd bepleit door de werkgeversvereniging AWVN, doet volgens het Verbond geen recht aan de behoefte onder zelfstandigen aan keuzevrijheid en maatwerk’. De belangenclub zegt met diverse organisaties in gesprek te zijn over de vraag hoe zelfstandigen toch te verzekeren, zonder dat ze hun keuzevrijheid verliezen.

Lees ook:

Werkgevers: Ook zzp'er verplicht verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid

Werkgeversorganisatie AWVN wil een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor alle werkenden: van de varkensboer met zijn miljoenenbedrijf tot de bijklussende student, de freelance journalist en ook de styliste met een nagelstudio aan huis, allemaal moeten ze meebetalen aan de collectieve verzekering tegen langdurige ziekte of handicap.

‘Laat zzp’ers zelf een verzekering kiezen’

Niet alle zzp’ers hebben een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid nodig, vinden de oprichters van het Broodfonds. Zorg er vooral voor dat de onverzekerbare groepen niet worden uitgesloten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden