Zzp'ers draaien goed, maar zijn toch pessimistisch

Eenmanszaken verwachten lagere omzet vanwege gedaalde werkgelegenheid

Heel zwaar hebben de zelfstandigen zonder personeel het vorig jaar financieel gezien niet gehad. Het zijn met name de zzp'ers die al niet zo veel verdienen bij wie de omzet is gedaald, maar de groep zelfstandigen bij wie de inkomsten zijn gestegen is bijna net zo groot. Toch is de groep zzp'ers die verwacht dat hun omzet in 2013 daalt groter dan de groep optimisten.

Dat blijkt uit een enquête onder het zzp-panel bestaande uit drieduizend zelfstandigen, dat een aantal jaren geleden is opgezet door onderzoeksbureau Panteia/EIM in samenwerking met het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid. De ondervraagden houden in hun verwachting rekening met de slechte conjunctuur en daardoor minder werkgelegenheid.

De wens om te groeien is bij de zzp'ers echter ook nauwelijks aanwezig. Net zoals nauwelijks een zzp'er het inkomen noemt als drijfveer om zelfstandig ondernemer te zijn. Het is toch vooral de drang tot onafhankelijkheid, om eigen baas te zijn, die mensen ertoe beweegt om hun arbeid of kennis of diensten aan te bieden.

Flexibiliteit komt op de tweede plaats als motief om zelfstandige te worden: de mogelijkheid om zelf het werk in meer of mindere mate te organiseren, waardoor er meer afwisseling is. Ook hebben zzp'ers het idee dat ze als zelfstandigen beter hun kwaliteiten kunnen benutten, dan in vast dienstverband, blijkt uit resultaten van de enquête.

Ongeveer de helft van de eenpersoonsbedrijven zegt afhankelijk te zijn van het inkomen van hun werk als zzp'er voor hun levensonderhoud. Volgens Panteia/EIM wordt gemiddeld genomen 33 procent van het inkomen van de zzp'ers bij de belangrijkste opdrachtgever gerealiseerd.

Opvallend is dat veel zogenoemde ondernemers zonder personeel (ozp'ers), die hun omzet vorig jaar meer zagen afnemen dan de zzp'ers, voor 2013 een groei verwachten. De onderzoekers verklaren dat uit een soort natuurlijk optimisme dat veel ondernemers bezitten. Ozp'ers verschillen van zzp'ers omdat zij voornamelijk goederen verkopen en dus geen arbeid.

De omzetverwachting in 2013 voor alle eenpersoonsbedrijven is per saldo neutraal. Het aantal zzp'ers groeit nog steeds. Uit cijfers van het handelsregister van de Kamer van Koophandel blijkt dat in april 2013 bijna 9 procent meer ondernemers zijn gestart dan in april 2012. Van de 11.251 starters zijn er welgeteld 10.446 een eenmanszaak gestart.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden