ZZP'er wil helemaal geen vaste baan

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

De vrijheid die een zzp'er krijgt om arbeid met de zorg voor kinderen, partner of ouders te combineren, wordt enorm gewaardeerd. Alhoewel lang niet iedereen uit vrije wil de stap naar een bestaan als zelfstandige maakt, geeft maar 6 procent van de zzp'ers de voorkeur aan een vast contract.

Die voorkeur geldt voor alle inkomensgroepen onder de zelfstandigen. Ook het tamelijk grote deel van de zzp'ers dat een inkomen onder de armoedegrens heeft, 15 procent, is relatief tevreden. Dat komt enerzijds doordat de zzp'er er rekening mee houdt dat zijn inkomen nogal verschilt van maand tot maand en zeker van jaar tot jaar. Daarbij ligt het eigen vermogen veelal wat hoger dan gemiddeld en is er het vermoeden dat ze goed met geld kunnen omgaan.

Het is vooral de schoonmaker zonder contract die het met weinig moet doen. De interim-managers en consultants verdienen alleraardigst als zzp'er. Gemiddeld genomen is het inkomen van de zzp'er lager dan dat van een werknemer in vaste dienst. Maar de groep zzp'ers is enorm divers. Zo divers dat het eigenlijk onwenselijk is om er in het algemeen uitspraken over te doen, laat staan beleid op te maken.

Dat stelt zowel het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP), dat vandaag het rapport 'Bevrijd of beklemd' presenteert, als De Burcht, het wetenschappelijk bureau voor de vakbeweging dat onderzoek naar flexwerk heeft gedaan. Het kabinet wil iets doen om de stroom aan zzp'ers in te dammen. Gedacht wordt onder meer aan het inperken van de zelfstandigenaftrek. De onderzoekers lijkt dat niet verstandig.

Dit is slechts een een excerpt uit het grotere verhaal over zzp'ers dat abonnees vandaag in Trouw lezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden