Zzp'er kan huis kopen als perspectief goed is

Proef met hypotheek voor flexwerker op basis van toekomstbeeld

Zzp'ers, flexwerkers en uitzendkrachten hebben het moeilijk als ze een huis willen kopen. Vier partijen in de hypotheekwereld beginnen daarom met een proef. Ze kijken niet zozeer wat een potientiële klant in het verleden heeft verdiend, maar letten meer op zijn toekomstperspectief.

Wie zonder een vast contract in aanmerking wil komen voor een hypotheek, moet nu kunnen aantonen dat hij of zij minimaal drie jaar een redelijk stabiel inkomen heeft gehad. Bemiddelaars De Hypotheekshop en Huis & Hypotheek, en hypotheekverstrekkers Florius en Obvion vinden dat die benadering niet strookt met de veranderende arbeidsmarkt. "Het aantal mensen dat werkt met korte contracten groeit en groeit", zegt Oscar Noorlag van De Hypotheekshop.

Het Rotterdamse onderzoeksbureau Intelligence Group heeft op basis van data van bijvoorbeeld uitkeringsinstantie UWV en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een scan ontwikkeld. Nadat een huizenkoper een online vragenlijst heeft ingevuld, schatten de hypotheekbemiddelaars met die scan in wat het arbeidsperspectief van een flexwerker is.

"Die score weegt zwaar in het hypotheekadvies dat wij uitbrengen aan de geldverstrekkers", stelt Noorlag. "Niet iedere flexwerker zal automatisch een hypotheek krijgen, het gaat erom dat we inzicht krijgen welke categorie flexibele werkenden potentie heeft om een huis te kopen." De proef, die een half jaar loopt, begint met uitzendkrachten en flexwerkers. Later komen er waarschijnlijk zzp'ers bij. "Ook hopen we het aantal hypotheekverstrekkers dat meedoet uit te breiden."

Voor deelnemer Obvion is dit niet de eerste pilot. Sinds twee jaar pioniert de financiële instelling met Vereniging Eigen Huis en uitzendbureaus Randstad, Tempo-Team en Yacht met de zogenoemde perspectiefverklaring. Obvion heeft op basis van zo'n verklaring al 27 hypotheken verstrekt aan huizenkopers zonder een vast contract, zegt Cynthia Tulp van Obvion.

Ook de perspectiefverklaring brengt de kansen op de arbeidsmarkt in kaart, maar op een andere manier. Vraagt de scan alleen de potentiële huizenkoper om gegevens, de perspectiefverklaring neemt ook een beoordeling van het uitzendbureau mee.

Hoogleraar vastgoedfinanciering aan de Universiteit van Maastricht Piet Eichholtz juicht de initiatieven toe. Niet alleen omdat de banken nog geen producten voor flexwerkers, uitzendkrachten en zzp'ers hebben, maar ook omdat vaste arbeidscontracten volgens hem niet zoveel betekenis meer hebben.

"Het ontslagrecht is veranderd. Daardoor is de financiële zekerheid van een vast contract een schijnzekerheid geworden", zegt de hoogleraar. "Iemand in vaste dienst is net zo'n risico als een zzp'er." Eichholtz vindt het vreemd dat financiële instellingen een groeiend deel van de markt niet bedienen.

"Door de crisis hebben de banken zitten snurken, daarom is de verandering van het huidige stelsel traag op gang gekomen", stelt hij. De hoogleraar verwacht dat het met die traagheid de komende jaren wel gedaan is. "Ze moeten experimenteren. Dat is best ingewikkeld en zal soms mislukken. Hulde aan degenen die het proberen."

undefined

Huren is ook lastig

Kun je niet kopen, dan moet je huren. Maar ook dat is steeds moeilijker voor de werknemer zonder vast contract. Volgens de Woonbond is de situatie voor flexwerkers problematisch in de huursector. Ook verhuurders vragen financiële zekerheid.

Voor sociale huurwoningen ligt de inkomensgrens nu op 39.000 euro per jaar. Wie maximaal dat bedrag verdient, komt in aanmerking voor een woning in die categorie. Maar de laatste jaren is het aanbod afgenomen, blijkt uit onderzoek van de Woonbond. "Veel mensen moeten uitwijken naar de vrije sector", zegt Jannie Komduur. "Maar ook daar is het aanbod beperkt, wat de prijzen opdrijft." Ze zegt dat het niet ongewoon is dat commerciële verhuurders een inkomen eisen van vier keer de maandhuur. "En hoewel we geen cijfers hebben, denken we dat dit een probleem is dat steeds groter wordt."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden