Zzp'er in de war door wet tegen schijnzelfstandigheid

Dat gaat wel werken, dachten ze bij Stichting ZZP Nederland aanvankelijk over de nieuwste wet van staatssecretaris Wiebes van financiën. Maar de Wet DBA, die schijnzelfstandigheid moet tegengaan, was amper van kracht of de klachten stapelden zich op. Over zelfstandigen die veel opdrachten mislopen, of over grote bedrijven die niet meer met freelancers willen werken. Spookverhalen of realiteit? Via een meldpunt zoekt de ondernemersorganisatie voor zzp'ers het uit.

In twee weken tijd kreeg de stichting vijftig meldingen binnen. Vooral grote bedrijven klagen over de verandering. Welke verandering? Per 1 mei verdween de Var, kort voor verklaring arbeidsrelatie.

Met zo'n verklaring zei een zzp'er tegen de Belastingdienst: ik ben ondernemer, geen werknemer. Zo werd het bedrijf waar de zzp'er voor werkte gevrijwaard voor het betalen van werkgeverspremies. Leek de zelfstandige toch te veel op een werknemer, dan draaide hij zelf voor de onkosten op.

In de nieuwe modelcontracten die sinds 1 mei van kracht zijn, spreken de zelfstandige en zijn opdrachtgever af dat zij allebei naheffingen betalen als er sprake is van schijnzelfstandigheid. Veel eerlijker, vindt voorzitter Maarten Post van de Stichting ZZP Nederland. "Eigenlijk is er sindsdien niet veel veranderd. Alleen de Var is verdwenen", zegt hij. Dat er toch zoveel over de nieuwe wet te doen is, heeft volgens Post met twee zaken te maken: onduidelijke informatie van de Belastingdienst en bemiddelaars die misbruik maken van huiverigheid van bedrijven en freelancers.

Post hoort ze af en toe op de radio: spotjes waarin uitzendbureaus en payrollbedrijven zeggen dat honderdduizenden zelfstandigen sinds mei geen opdrachten meer binnenslepen. Werkt een zelfstandige via hen, dan zou hij wel verzekerd zijn van werk. "Maar door de commissie die je moet betalen, blijft er uiteindelijk niets van je bedrijf over."

Tegelijkertijd ziet hij op informatiebijeenkomsten hoe vertegenwoordigers van de Belastingdienst met omslachtige formuleringen het nog ingewikkelder maken voor bedrijven en zelfstandigen. "Ze geven nergens concreet antwoord op."

De oplossing volgens Post? Zuiver bemiddelen. Dat betekent dat het uitzendbureau of payrollbedrijf zich beperkt tot het werven van zzp'ers of het werven van opdrachten. En geen onterecht hoge commissies meer rekenen. Wat de Belastingdienst betreft, Post deed zijn beklag al bij Wiebes.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden