Zzp'er houdt regie over nieuw, flexibel pensioen

MARCO VISSER

Toen Maarten Post afgelopen weekeinde las over de voorstellen van negen pensioendeskundigen, dacht de voorzitter van de stichting ZZP Nederland: "Dat hebben wij dus al geregeld, zo'n pensioen met individuele potjes en collectieve risicodeling".

Gisteravond kon Post samen met drie andere zelfstandigenorganisaties de plannen ontvouwen waarvoor al ruim zevenduizend zzp'ers zich op voorhand hebben geregistreerd. Enkele kernpunten zijn: deelnemers houden zeggenschap over hun eigen geld, de zzp'ers mogen hun pensioen opnemen bij arbeidsongeschiktheid en de inleg van de premie is flexibel.

Momenteel spaart twee derde van de zzp'ers niet voor zijn pensioen. Dat heeft grote gevolgen voor hun inkomen als de zelfstandigen stoppen met werken. "Zzp'ers zijn aangewezen op individuele pensioenproducten, vaak verzekeringen en lijfrenteproducten", zegt Post. "Daar zitten veel verborgen kosten in. Ook is het beleggingsrisico voor het individu. De huidige pensioenproducten voor zelfstandigen zijn duurder en je weet niet wat het oplevert. Bij onze pensioenregeling weet je waar je aan toe bent."

De regeling sluit aan bij de plannen van negen pensioenexperts die in denktank Netspar hun ideeën hebben uitgewerkt. Vorige week pleitten zij voor meer flexibiliteit, maatwerk en een eenvoudiger stelsel.

De pensioenregeling van de zzp'ers wordt uitgevoerd door vermogensbeheerder APG, dat ook de pensioenen doet voor het grootste pensioenfonds van Nederland, ABP.

Vanaf 1 januari 2015 kunnen deelnemers beginnen met de inleg van premies.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden