Zwolse wijk verjaagt vandalen

Om 12.30 uur gaat de school uit op basisschool de Wilgenburg. De school doet mee aan het anti-vandalismeproject. (Herman Engbers)

Alerte buurtbewoners helpen de hangjeugd te verjagen in Zwolle. En het groen wordt kort gehouden, voor de zichtbaarheid.

Bij basisschool De Wieden in Zwolle is afgelopen weekeinde toch weer een ruit gesneuveld. Of het opzet was, weet directeur Martin Sangers niet, het kan ook met voetballen gebeurd zijn. Maar steeds die glassplinters in het klaslokaal, dat is vervelend.

Docenten moeten eerder op school komen om ’puin te ruimen’. Het aantal vernielingen is de laatste tijd wel minder, merkt hij. Dat is te danken aan een gezamenlijke aanpak door bewoners, gemeente en politie.

Vijf basisscholen in de Zwolse wijk Aa-landen kampten in het voorjaar van 2008 met overlast door jongeren. Bijna wekelijks werden ramen ingegooid en muren beklad. Er werden computers gestolen.

Een groep van ongeveer tien jongeren tussen de 13 en 16 jaar hing buiten schooltijden op de pleinen rond. Buurtwerkers, politie en gemeente hebben samen met de scholen naar een oplossing gezocht. Die lijkt te zijn gevonden.

Een belangrijke taak in de Zwolse aanpak is weggelegd voor de buurtbewoners. Tijdens het wijkspreekuur en in de wijkkrant is hun expliciet gevraagd om te bellen als ze iets verdachts zien. „Het aantal meldingen nam daarna significant toe”, zegt wijkagent Henri van de Hoeven. „Mensen dachten dat er met hun klacht niks gebeurde. Nu bellen we terug om te vertellen wat ermee is gedaan.”

De politie is allereerst op zoek gegaan naar de daders. Drie jongens zitten vast voor inbraak en zeven anderen zijn opgepakt voor vandalisme.

De gemeente houdt nu het groen rondom de school laag. De meeste schoolgebouwen liggen half verscholen in een park, waardoor je op het plein nauwelijks werd gezien. Een ’kaalslag’ noemt een medewerker van basisschool De Twijn de snoeiwerkzaamheden. „Maar het helpt wel.”

Jongeren staan niet graag in het zicht. Ook surveilleert de politie vaker. Van de Hoeven: „Agenten maken dagelijks een ronde door de wijk, op de fiets. Dan horen jongeren ze niet aankomen.”

Sinds afgelopen najaar hebben de scholen minder overlast. In september is nog wel een keer ingebroken bij basisschool De Wilgenburg. Of de aanpak echt werkt, blijft evenwel de vraag, meent schoolhoofd Frank Arentsen van De Aquarel. „In het voorjaar, wanneer het langer licht blijft, is er altijd meer overlast.”

Wijkagent Van de Hoeven verwacht dat dat wel meevalt. „Sinds die jongens zijn opgepakt, veroorzaakt deze groep maar weinig problemen.”

Het onderliggende probleem is verveling, zegt wijkmanager Wim van Hattum.

„Voor jongeren in de Aa-landen zijn minder voorzieningen dan in andere wijken in Zwolle. Daar moeten we ons nu op richten.” Voorlopig heeft hij van de jongeren nog niet anders gehoord dan dat ze het allerliefst op straat hangen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden