Zwolse scholieren doneren geld voor Romeinse fontein

Leerlingen van het Zwolse Celeanum Gymnasium overhandigen hun cheque aan Paolo Masini, de Romeinse wethouder van Onderwijs en Sport. Beeld epa
Leerlingen van het Zwolse Celeanum Gymnasium overhandigen hun cheque aan Paolo Masini, de Romeinse wethouder van Onderwijs en Sport.Beeld epa

3200 euro. Het bedrag staat met grote letters op de zelfgemaakte cheque. Een groepje leerlingen van het Celeanum Gymnasium in Zwolle staat ermee te wachten in de warme Romeinse lentezon.  De scholieren hebben bij de beroemde Spaanse trappen een afspraak met Paolo Masini, de wethouder van Onderwijs en Sport.

Van onze correspondent Pauline Valkenet

Ze gaan hem op symbolische wijze het geld overhandigen dat ze hebben ingezameld. De 3200 euro zijn bedoeld voor het herstel van de fontein hier. "We hebben aan alle leerlingen van onze school gevraagd of ze één of twee euro wilden geven. En we hebben met medewerking van een plaatselijke pizzeria pizza' verkocht", vertelt Almer Staal (16). "Onze school gaat ieder jaar op reis naar Rome; we voelen ons erg verbonden met deze stad."

Krassen en deuken
Deze scholieren kwamen in actie nadat Feyenoordfans zich hier vorige maand hadden misdragen. De supporters hadden vlak voor de wedstrijd tegen AS Roma staan drinken bij de Spaanse trappen en bierflesjes in de fontein gesmeten. Het monument, la Barcaccia, bleek daarna onder de krassen en deuken te zitten en er was een stukje marmer van het middenstuk afgebroken. Het werd een gigantische rel. Premier Matteo Renzi eiste excuses, premier Mark Rutte zei zich te schamen. Almer Staal: "Wij voelen ons verantwoordelijk. We hopen dat de Italianen door ons gebaar anders naar Nederlanders gaan kijken."

Wanneer de wethouder is gearriveerd, krijgt hij aan de rand van de fontein de cheque overhandigd. Paolo Masini vindt het initiatief van de scholieren geweldig: "Zij geven de hele wereld een les in beschaving."

Symbolisch bedrag
Volgens de gemeente is de totale schade die door de Feyenoordsupporters is veroorzaakt 5,2 miljoen. De kosten die verbonden zijn aan de fontein - schoonmaak, restauratie - bedragen 75.000 euro. Met de donatie uit Zwolle komen de Romeinen dus niet echt ver. "Het is symbolisch", vindt Staal. "Wij hebben gedaan wat we konden." De scholieren wilden niet wachten tot de verantwoordelijke hooligans met geld over de brug zouden komen. Hun collecte is doeltreffender en leidt sneller tot resultaat, zeggen ze.

Er zijn nog veel meer Nederlanders, in zowel Italië als Nederland, die geld hebben gedoneerd bij verschillende inzamelingsacties. De 22.500 euro die inmiddels is opgehaald, gaat ook naar de gemeente Rome voor het schadeherstel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden