Zwolse boekwinkel drinkt de flessen nu zelf maar leeg

Wijn | Een fles verkopen bij een boek mag niet meer, een glas schenken wel. De strijd tussen slijters en winkels duurt voort.

"Proost!" Wim Waanders, eigenaar van boekhandel Waanders in de Broeren in Zwolle, heft een glas van zijn eigen wijn. Omdat hij de flessen Bienbebido niet meer mag verkopen in zijn winkel, drinkt hij ze zelf maar op. Hij heeft collega's en vrienden uitgenodigd in de Broerenkerk. "Als ik ze laat staan, krijg ik een boete. Dan is dit een betere oplossing." Na 52 jaar in het vak kan hij erom lachen.

In 2013 opent de dan 69-jarige Waanders zijn boekhandel in hartje Zwolle. Een boekwinkel plus, zoals hij het zelf noemt. Een winkel waar meer te beleven is dan alleen boeken. In het koor van de middeleeuwse kloosterkerk is de brasserie, op de bovenverdieping de expositieruimte en ertussenin, te bereiken via licht krakende eikenhouten trappen, staan naast het kookgerei de flessen wijn.

Deze week staan ze er voor het laatst. Alcohol verkopen in een 'gewone' winkel is wettelijk verboden, maar de gemeente Zwolle steunde Waanders en handhaafde niet. Maar nadat de gemeente eerder dit jaar een rechtszaak tegen brancheorganisatie SlijtersUnie verloor, liep vorige maand toch een gemeenteambtenaar met een waarschuwing zijn pand binnen. "De slijters vinden het oneerlijke concurrentie. En het zou leiden tot alcoholmisbruik", verzucht Waanders, die wijst op de Drank- en horecawet. "We hebben het hier over een wet uit de jaren dertig van de vorige eeuw."

Niet van deze tijd, vindt ook de gemeente. Net als 35 andere gemeenten doet Zwolle daarom mee aan een proef van de Vereniging van Nederlandse Gemeente (VNG) waarbij kappers, boekhandelaren en supermarkten alcohol mogen schenken. Omdat de Tweede Kamer volgend jaar de Drank- en horecawet zal evalueren.

undefined

Totaalbeleving

Klanten verwachten volgens de VNG een 'totaalbeleving' en dus krijgen ze bij de kapper behalve een nieuw kapsel ook een wijntje of kunnen ze bij het boodschappen doen deelnemen aan een proeverij. Om te overleven, moet de winkelier de haastige klant zo lang mogelijk in zijn winkel houden én hem verleiden tot aankopen. Dat is nodig, want dat er problemen zijn in de winkelstraten is duidelijk. Mitra, McGregor en Scheer & Foppen zijn de laatste in een lange rij van faillissementen. 7,3 procent van de winkelpanden in Nederland staat leeg. Een oplossing is volgens de gemeenten het versoepelen van de regels.

undefined

Drankmisbruik

Maar het experiment van de VNG is omstreden. Tegenstanders, naast de SlijtersUnie, zijn ook staatssecretaris Martin van Rijn van volksgezondheid en Stap, het kennisinstituut voor alcoholbeleid. Zij vinden dat er al genoeg cafés, supermarkten en avondwinkels zijn die alcohol verkopen. Ze waarschuwen voor meer overlast en drankmisbruik en vrezen dat jongeren makkelijker in contact komen met alcohol. De SlijtersUnie hoopte de VNG via een andere rechtszaak tegen te houden, maar de rechter oordeelde woensdag dat het experiment voorlopig mag doorgaan.

Waanders doet mee aan de proef en mag dus wel een glas wijn schenken. "Maar dat kunnen we nu ook al, in de brasserie." Hij zucht. "We hebben nog gekeken of we misschien verder konden als supermarkt of warenhuis. Zodat we ook de flessen wijn mogen blijven verkopen. Maar we zijn en blijven toch een boekhandel."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden