Zwolse bidstond tegen black metal

Van onze correspondent

Wie voor black metal kiest, zal 'extreme anti-christelijke geluidsterreur' en 'furieuze terreur' horen van groepen als Salacious God, Liar of Golgotha en God dethroned met nietsverhullende teksten: And God created Satan to blame for His mistakes (God schiep Satan om hem de schuld te geven van Zijn fouten) en Cauterize the Church council (Verschroei de kerkenraad). De in de regio populaire groep Altar, bekend van Youth against Christ, is verhinderd.

Het ingetogen alternatief is de jongeren-bidstond tegen de godslastering. Popcentrum Hedon verwacht drie- tot vierhonderd bezoekers. Normaal gesproken komen er hooguit tweehonderd mensen op zo'n festival af, maar de protestactie heeft veel jongeren nieuwsgierig gemaakt. Dat averechtse effect heeft Klaas Pierik van de 'Zwolse christenen' ingecalculeerd, maar hij vindt de black metal zo verderfelijk dat hij dat op de koop toe neemt. Pierik durft niet te voorspellen hoeveel jongeren de bidstond in centrum De Fuik zullen bezoeken. Het gaat hem er vooral om te waarschuwen tegen de godslasterlijke teksten van de popgroepen. “Wij roepen christenen op om waakzaam te zijn en uit hun geestelijke schommelstoel te komen. Stap voor stap komt het bederf op kousenvoeten dichterbij”, meent Pierik, actief in de evangelisatiebeweging.

In orthodox-christelijke plaatsen als Katwijk en Hardenberg hebben black metal-bands geen toestemming gekregen om op te treden. Popcentrum Hedon wordt gesubsidieerd door de gemeente Zwolle. De kwestie is in de gemeenteraad aan de orde geweest, maar een meerderheid ziet geen aanleiding om in te grijpen. Stafmedewerker Judith Pool van Hedon is zich ervan bewust dat de anti-christelijke teksten kwetsend kunnen zijn. “Het is inderdaad niet de gemakkelijkste muziek om te programmeren. Maar dit festival is bedoeld voor de liefhebbers; wie aanstoot neemt hoeft niet te komen. Door de keiharde muziek zijn de teksten overigens nauwelijks te verstaan.” In Nederland zijn enkele tientallen muziekgroepen actief in black metal. Zij vinden hun oorsprong veelal in kleine orthodoxe plaatsen. Black metal is hun manier om frustraties met kerk en geloof te uiten. Medewerkers van het popcentrum houden vrijdagavond extra toezicht, maar de 'Zwolse christenen' hebben geen plannen voor een rechtstreekse confrontatie. Pierik hoopt wel dat er iets van een tegenbeweging op gang komt. “Als dit nog niet genoeg is om uit de luie stoel te komen, dan zijn we als christenen te diep in slaap gevallen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden