Zwolle onthult fietspad van plastic: hoe milieuvriendelijk kan zo'n fietspad nu echt zijn?

De eerste PlasticRoad in Zwolle, een fietspad van hergebruikte kunststoffen. Beeld ANP
De eerste PlasticRoad in Zwolle, een fietspad van hergebruikte kunststoffen.Beeld ANP

In Zwolle ligt sinds vandaag een fietspad van gerecycled plastic. Een nobel project, maar niet iedereen is enthousiast.

De plastic berg groeit met de dag. Met z’n allen produceren we jaarlijks 320 miljoen ton plastic afval. Dan is de vraag: wat doe je ermee? Een fietspad bouwen, dacht Anne Koudstaal (28). Zijn dertig meter lange fietspad gemaakt van hergebruikt plastic, de zogeheten PlasticRoad, werd vandaag onthuld in Zwolle. De bedenker van het proefproject wil zo meewerken aan een oplossing voor het wereldwijde plasticprobleem. In november wacht een tweede pilot.

Volgens de provincie Overijssel is veel onderzoek gedaan naar de milieu-impact van het concept en zijn de resultaten positief. Het materiaal zou volledig te hergebruiken zijn en dus aansluiten bij de principes van de circulaire economie.

Maar hoe milieuvriendelijk kan een plastic fietspad nu echt zijn? Koudstaal heeft in ieder geval begrepen dat er iets met de grote plastic afvalberg moet gebeuren, zegt Heather Leslie, milieuwetenschapper aan de Vrije Universiteit Amsterdam. “Naast de ambitie om bewuster om te gaan met afval, toont het project een nobel streven naar een circulaire economie.” Maar recyclen is niet het antwoord op alles. Zodra iemand iets met plastic doet, vraagt Leslie zich af welk deel van het probleem wordt opgelost en welk probleem er wordt gecreëerd. “Natuurlijk moeten we enerzijds minder plastic gebruiken”, zegt ze. “Het is verleidelijk om er een bloembak of een fietspad van te maken. Maar kijkend door de bril van de circulaire economie rijst de vraag bij dit fietspad: is het plastic daarna nog herbruikbaar of is het dan einde oefening wat de kringloop betreft? Wat doe je dán met het materiaal? Het probleem van ‘vermindering van de plastic afvalberg’ is wellicht alleen tijdelijk opgelost.”

Microplastics

Zo verschuif je het probleem, vindt Harmen Spek van de Plastic Soup Foundation. Eigen aan plastic is dat er allerlei additieven in zitten om bepaalde eigenschappen te creëren. “Denk aan weekmakers om het materiaal flexibel te maken, kleurstoffen, vlamvertragers of UV-blokkers. Dat zijn vaak vervuilende verbindingen. Gerecycled of niet: die stoffen blijven in het plastic. Door hitte, afspoeling of slijtage vinden microplastics altijd een weg naar de leefomgeving. Hoe gezond is zo’n fietspad en welk effect hebben microplastics en toxische stoffen op het directe milieu?”

Het maakt recyclen van plastic tot een dilemma. “Glas, aluminium of andere metalen kun je eindeloos recyclen, zonder dat de kwaliteit van de secundaire materialen achteruitgaat”, zegt Leslie. “Plastic is een lastigere klus. Je kunt de kunststof zien als een bord spaghetti. De chemicaliën zijn de saus die de functionaliteit aan het materiaal geven. Er zijn duizenden soorten chemische additieven, met verschillende functies. Nogal wat schadelijke additieven die in bepaalde plastic afvalstromen te vinden zijn, wil je niet graag terugzien in nieuwe producten, zoals een fietspad.”

Lees ook:

De aanpak van microplastics zit vol haken en ogen

Microplastics zijn een bron van milieuvervuiling. De EU wil ze daarom aanpakken, maar welke precies is nog vaag.

'Goedkope of dure crème, bijna overal zit microplastic in'

Het is een menselijke behoefte om mooi gevonden te worden, maar de cosmetica-industrie heeft dat begrip gekaapt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden