Zwolle heeft een multifunctionele theaterzaal

In een oogwenk kan de nieuwe schouwburg De Spiegel in Zwolle worden omgetoverd van een intieme theater- in een imposante concertzaal. Dankzij een beweegbaar akoestisch plafond.

Vanavond zal blijken of de akoestiek van de nieuwe schouwburg van Zwolle, De Spiegel, werkelijk zo goed en flexibel is als de deskundigen van het akoestisch bureau Peutz in samenwerking met het architectenbureau Greiner Van Goor Huijten hebben berekend. In het bijzijn van koningin Beatrix wordt De Spiegel feestelijk ingewijd met de landelijke première van de opera ’Manon’ van Jules Massenet, uitgevoerd door de Nationale Reisopera en het Orkest van het Oosten. Het beweegbare plafond zal voor deze gelegenheid helemaal opgehesen worden, waardoor de nagalmtijd wordt verlengd van 0,9 naar 2 seconden.

Het blijft altijd een waagstuk om een zaal te ontwerpen die niet alleen voor theater, dans en cabaret geschikt is, maar ook voor musicals, opera en symfonische concerten. Een theaterzaal vraagt om een nagalm korter dan een seconde, anders zijn de acteurs onverstaanbaar, terwijl in een concertzaal de muziek zeker twee seconden moet nagalmen. Net als eerder in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam, is ook in Zwolle de oplossing gezocht in een beweegbaar akoestisch plafond. In de theateropstelling biedt de zaal plaats aan 850 bezoekers. De eivormige zaal is dan donker en intiem. Als het plafond, zoals vanavond, acht meter de lucht in gaat, krijgt de zaal er een derde galerij bij met nog eens 150 stoelen en stroomt er volop daglicht binnen.

Jarenlang is er gediscussieerd over de bouw van een nieuw theater in Zwolle. De bestaande schouwburg Odeon (500 zitplaatsen) is te klein voor een stad die binnen afzienbare tijd 120.000 inwoners zal tellen, en niet geschikt voor grote publiekstrekkers. Het uit 1839 daterende Odeon wordt momenteel gerenoveerd. Het is niet de bedoeling dat De Spiegel en Odeon elkaar gaan beconcurreren. Er is één team van programmeurs voor beide theaters. Voor het komende seizoen zijn inmiddels 90.000 toegangskaarten verkocht voor de 120 voorstellingen. In de nabije toekomst moeten dat er minimaal 120.000 worden. Daarnaast worden ook inkomsten verworven uit de verhuur van de zalen. De Zwolse driesterrenkok Jonnie Boer heeft de leiding over het theatercafé en het restaurant van De Spiegel.

Over de architectuur van het nieuwe theater, dat op het Noordereiland aan de stadsgracht staat, zijn de Zwollenaren verdeeld. Sommigen zijn verrukt van de glanzende koepel waaronder de grote zaal schuilgaat. Anderen vinden het gebouw te glimmerig en te modieus. Dat neemt niet weg dat veel inwoners reageerden op het verzoek een naam te verzinnen voor de schouwburg. De winnende naam, De Spiegel, refereert aan de spiegelende koepel en het water van de stadsgracht, waarin het gebouw zich weerspiegelt. En theater is natuurlijk de spiegel van de ziel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden