Zwitserse bankgeheimen bij Wikileaks

null Beeld

Een ex-bankier uit Zwitserland heeft documenten overhandigd over pogingen van beroemdheden, zakenlieden en politici om belasting te ontduiken. Het zou gaan om rekeninghouders uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Azië.

Marco Visser

Wikileaks-oprichter Julian Assange verscheen samen met Elmer in de Frontline Club in Londen om de bestanden in ontvangst te nemen. Hij prees de inspanningen van de voormalige bankier om de schimmige praktijken in de financiële branche aan het licht te brengen. Hij voegde eraan toe dat het door de drukte rond de publicatie van ongeveer 250 duizend telegrammen van Amerikaanse diplomaten wel enkele weken kan duren voordat de stukken van Elmer op de website staan. "Wij behandelen deze informatie zoals alle andere informatie die wij krijgen", zei Assange. "Er zal een volledige onthulling komen."

Elmer, die al eerder bankdocumenten aan de klokkenluiderssite toespeelde, zei het offshore-banksysteem aan de kaak te willen stellen. "Ik wil de samenleving laten weten hoe dit systeem werkt. Het is schadelijk voor de samenleving."

Elmer moet woensdag voor de rechtbank in Zürich verschijnen. Hij wordt verdacht van afpersing en schending van het Zwitserse bankgeheim. Elmer verklaarde dat hij niet wilde onthullen wat er specifiek in de documenten staat en dat hij niet zelf de afzonderlijke bedrijven of namen van rekeninghouders openbaar zal maken.

Assange is op 16 december op borgtocht vrijgelaten nadat hij op verzoek van Zweden in Groot-Brittannië was aangehouden. Volgens de voorwaarden van zijn vrijlating dient hij in het landhuis te verblijven van Vaughan Smith, de eigenaar van de Frontline Club. Hij vergelijkt zijn omstandigheden met 'hightech-huisarrest', maar zegt dat zijn organisatie het tempo waarin gelekte documenten worden gepubliceerd zal opvoeren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden