Zwitsers wijzen basisinkomen af

null Beeld EPA
Beeld EPA

Zwitserland ziet ervan af een basisinkomen voor iedere burger in te voeren. Een grote meerderheid van de Zwitsers stemde zondag in een referendum tegen het plan, blijkt uit de exitpolls.

De afwijzing van het basisinkomen komt niet als een verrassing. Voorstanders betoogden dat een basisinkomen de menselijke waardigheid beter zou waarborgen, nu die onder druk staat door automatisering en het banenverlies dat daarmee gepaard gaat. Maar volgens de regering is het plan veel te duur en bevat het niet de juiste prikkels voor de arbeidsmarkt.

Kroegbaas Daniel Häni, de initiatiefnemer van het referendumvoorstel, wilde iedere volwassen Zwitser onvoorwaardelijk een inkomen van omgerekend 2250 euro per maand toekennen. Ouders zouden bovendien per kind nog een forse toeslag (van 560 euro) krijgen. Hij verzamelde in anderhalf jaar tijd 100.000 handtekeningen om de kwestie per referendum aan de Zwitsers voor te leggen.

Ongeveer 78 procent van de kiezers zag echter geen brood in het plan, peilde onderzoeksbureau GFS bij de uitgang van de stemlokalen. Häni toonde zich zondag toch ingenomen met de volgens hem verrassend grote steun.

Wel...
Een plan om de asielprocedure te versnellen kreeg wel de steun van de meerderheid van de Zwitserse kiezers. Zij gaven ook groen licht voor genetisch onderzoek op eicellen en embryo's, zij het onder strenge voorwaarden.

Vandaag stemde de Zwitser voor of tegen een onvoorwaardelijk basisloon - een wereldwijde primeur. Vier jaar geleden was de officiële aftrap van het burgerinitiatief Basisinkomen, en binnen anderhalf jaar verzamelden de campagnevoerders de 100 duizend handtekeningen die nodig zijn voor een landelijke stembusgang.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden