Zwitsers voorbeeld: de Freitodbegleiter

In Nederland zou het nieuw zijn: stervenshulpverleners die beoordelen of ouderen in aanmerking komen voor hulp bij zelfdoding. Maar in Zwitserland is de Freitodbegleiter een bekend begrip. Exit, een organisatie in Zürich die hulp bij zelfdoding biedt en waarvan alleen Zwitsers lid kunnen worden, startte hiermee al in 1982. De Freitodbegleiter zijn veelal vrouwelijke, gepensioneerd artsen, dominees, verpleegkundigen of filosofen die gesprekken voeren.

Volgens lid van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) Willem van Katwijk, die in Nederland samen met de Universiteit voor Humanistiek bezig is om de eerste contouren voor een Nederlandse opleiding te verkennen, is er veel van hen te leren. "Vanwege de vele gesprekken die deze pakweg 35 hulpverleners óók met familieleden voeren, leidde dat in 2010 bijvoorbeeld maar bij 25 van de 330 aanmeldingen tot hulp bij zelfdoding. Omdat de Freitodbegleiter hiervoor door de universiteit van Basel opgeleid zijn, en niet alleen naar het medische kijken, zijn ze in staat de mensen eruit te halen die nog best verder kunnen leven, maar dat zelf niet zien."

Van Katwijk hoopt voor het einde van het jaar een profielschets te kunnen presenteren waar de Nederlandse stervenshulpverleners, of 'verlaatkundigen' zoals hij ze noemt, aan moeten voldoen. Andersom kijken de Zwitsers volgens hem ook met interesse naar de Nederlandse praktijk omdat alleen een voltooid leven bij Exit nog geen reden is voor hulp bij zelfdoding. Er moet sprake zijn van uitzichtloos en ondraaglijk lijden met een medische grondslag.

Bij Dignitas, een andere Zwitserse organisatie die hulp bij zelfdoding aanbiedt, is dit wel mogelijk. Maar deze organisatie is omstreden, onder meer omdat vanuit de hele wereld mensen met een doodswens zich tot Dignitas wenden. Een referendum om daar een einde aan te maken, haalde in 2011 echter geen meerderheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden