Zwitsers stoppen asielzoekers in bergbunker

AMSTERDAM - Zwitserland stuurt uitgeprocedeerde asielzoekers letterlijk de bergen in. Het kanton Bern heeft honderd asielzoekers weggestopt in een oude militaire bunker, zonder ramen en diep in de berg. Het bunkercomplex ligt op de Jaunpas in het Berner Oberland.

door Stijn Jaspers

De uitgeprocedeerden wonen er nu een maand en mogen zich niet verder dan twee kilometer van de bunker begeven. Dat hebben de inwoners van een dorp op zes kilometer afstand bedongen.

De locatie is niet voor niets gekozen door het Zwitserse kanton. ,,We weten dat vluchtelingen graag in steden wonen. Door ze op het platteland onder te brengen, zullen ze zich niet prettig voelen'', betoogt politiedirecteur Dora Andres. ,,De bunker is dan ook de ideale manier om uitgeprocedeerde asielzoekers ervan te overtuigen dat ze niet meer welkom zijn'', aldus de Bernse politiechef in Der Spiegel.

De Zwitserse vluchtelingenorganisatie reageert negatief. ,,Bern geeft de rest van het land een slecht voorbeeld'', zegt secretaris-generaal Beat Meiner. ,,De ondergrondse accommodatie is meer een maatregel om vluchtelingen af te schrikken dan een manier om illegalen te begeleiden terug te keren naar hun land.''

De Zwitserse overheid heeft per 1 april de financiële bijstand voor uitgeprocedeerde asielzoekers stopgezet. De kantons moeten nu zelf voor noodopvang zorgen. Zwitserse vluchtelingenorganisaties zijn bang dat de kantons gaan wedijveren in de meest onaantrekkelijke voorwaarden. Uitgeprocedeerde asielzoekers blijven tot eind dit jaar in de bunker. Daarna wordt bekeken of de proef een succes is geweest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden