Zwitsers spreken zich uit over hervorming belasting

vennootschapsbelasting | Multinationals gaan in Zwitserland meer belasting betalen. Vertrekken ze of blijven ze?

RENSKE HEDDEMA

De Zwitsers stemmen morgen over de grootste belastinghervorming sinds jaren. Het parlement wil het akkoord van de burgers voor een herziening van de vennootschapsbelasting. Maar dat is geen gelopen race.

Het gaat om het gelijktrekken van het tarief voor multinationals en voor Zwitserse, plaatsgebonden, bedrijven. Op dit moment kan een multinational worden gepaaid om zich in Zwitserland te vestigen met slecht 5 procent vennootschapsbelasting, terwijl voor een Zwitsers bedrijf tussen de 13 en 24 procent kan gelden, afhankelijk van het kanton. Dat mag niet meer volgens internationale richtlijnen.

De EU heeft in 2016 nieuwe regelgeving tegen belastingdumping opgesteld. Vanaf 2019 moeten de EU-landen beginnen met de invoering. Belasting moet worden afgedragen in de landen waar het geld wordt verdiend. Speciale tarieven voor buitenlandse holdings worden aangemerkt als concurrentievervalsing. Wil Zwitserland, een geassocieerd EU-lid, vrije toegang houden tot de Europese binnenmarkt, dan zal het land zich moeten aanpassen.

Daarom stemde het parlement, na lang en fel debatteren, afgelopen zomer voor de nieuwe wet. De belastingtarieven voor de multinationals moeten omhoog, en die van het lokale bedrijfsleven omlaag. Omdat dat tot een exodus van buitenlandse holdings zou leiden, ontwierp het parlement tegelijkertijd een 'gereedschapskist' met compensatiemaatregelen waaruit de kantons kunnen putten om de multinationals binnen hun grenzen te houden. Want aftrekposten creëren, dat mag wel.

Maar daarmee is de wet zo complex geworden, dat de Zwitsers er niet veel meer van snappen. "Het is iets voor accountants en belastingconsulenten", zegt Stefan Miller (55), een leraar die 'nee' gaat stemmen. "Wat ik helemaal fout vind, is dat de minister van financiën Ueli Maurer voortdurend dreigt met doemscenario's als het volk nee zegt."

Er staat inderdaad heel wat op het spel. De 24.000 multinationals, die hun tenten ergens anders kunnen opslaan, leveren de schatkist jaarlijks ruim 5 miljard euro op. Als internationale bedrijven vertrekken omdat het elders goedkoper is, dan betalen de Zwitsers de rekening. Landen als Nederland en België kennen nu al aftrekposten voor intellectueel eigendom die ook in de Zwitserse gereedschapskist zitten. Dus uniek is het gereedschapskistje niet. En het Verenigd Koninkrijk zal na de Brexit het nodige doen om internationale holdings fiscaal te lokken met lagere belastingtarieven.

De laatste peilingen in Zwitserland geven aan dat de nee-stemmers in opmars zijn. Ze worden gesteund door grote steden als Zürich. De economische motor van het land vreest een begrotingstekort van 300 miljoen euro bij doorvoering van de wet. Niet alleen het mogelijke vertrek van buitenlandse bedrijven, maar vooral de verlaging van de vennootschapsbelasting voor het lokale bedrijfsleven wordt een klap voor de gemeentekas. Het zal leiden tot een afbraak van infrastructuur, of tot belastingverhoging voor de burgers, waarschuwt het lokale bestuur.

undefined

Multinational in dorp: minder belasting

In Zwitserland is belastingconcurrentie een realiteit. De lokale en regionale overheden zijn hier de belastingheffers. De nationale belasting is laag en mag achter aansluiten. Kantons en gemeenten bestrijden elkaar op het scherpst van de snede om burgers en bedrijven binnen hun grenzen te lokken. Belastingverhogingen en -verlagingen zijn aan de orde van de dag. Vestigt zich een multimiljonair in een dorp, dan betalen de andere dorpelingen meteen minder belasting.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden