Zwitsers kiezen voor meer duurzame energie

De Goesgen kerncentrale bij Daeniken in Noord-Zwitserland. Het land beschikt over vijf oudere kerncentrales, die onder de nieuwe energiestrategie zullen worden uitgefaseerd en vervangen door schone energie.Beeld AFP

De bevolking van Zwitserland staat achter de plannen van de overheid om miljarden te steken in duurzame energie en een verbod op de bouw van nieuwe kerncentrales.

Dat is de uitslag van het zondag gehouden bindende referendum in het land. Volgens voorlopige cijfers stemde 58,2 procent van de kiezers voor de plannen. Het Zwitsers initiatief weerspiegelt de inspanningen elders in Europa om de afhankelijkheid van kernenergie te verminderen.

Duitsland streeft naar de sluiting van zijn kerncentrales in 2022. Oostenrijk heeft kernenergie al tientallen jaren geleden vaarwel gezegd. “De resultaten laten zien dat de bevolking een nieuw energiebeleid wil en geen nieuwe kerncentrales wenst”, zei minister van energie Doris Leuthard.

Minder afhankelijk van buitenland

Zij voegde eraan toe dat de nieuwe wet het gebruik van duurzame, in het land opgewekte energie zal versterken en het gebruik van fossiele brandstoffen zal verminderen. Ook wordt het land minder afhankelijk van buitenlandse energie. “Deze wet leidt ons land naar een toekomst met moderne energie”, zei ze op een persconferentie.

Enkele onderdelen worden begin volgend jaar al van kracht. Het debat over de Wet Energiestrategie 2050 richtte zich vooral op wat afnemers en belastingbetalers moeten gaan betalen voor deze maatregelen en of de voor 2035 beloofde verviervoudiging van wind- en zonne-energie wel voldoende zal zijn.

Volgens Leuthard kost het nieuwe pakket de Zwitsers gemiddeld 37 euro per gezin per jaar. Volgens critici zou het een gezin van vier personen omgerekend ruim 2900 euro jaarlijks extra­­ kosten.

Een poster in de Zwitserse stad Lausanne van de tegenstanders van het nieuwe energiebeleid. 'Wilt u 3200 franc meer betalen voor een koude douche?', staat er te lezen. 'Stem dan tegen de energiewet'.Beeld AFP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden