Zwitsers kanton: leerling moet juf een hand geven

null Beeld anp
Beeld anp

Religieus voorschrift of niet, islamitische jongens kunnen niet weigeren om hun docentes de hand te schudden. De vrouwen hebben daar recht op, zo heeft een onderwijsautoriteit in het noorden van Zwitserland geoordeeld. Wie toch weigert, krijgt een flinke boete.

De autoriteit keert zich daarmee tegen een school in het plaatje Therwil. Die kwam onlangs landelijk in het nieuws toen twee Syrische moslimjongetjes van 14 en 15 jaar weigerden om een van hun leraressen een hand te geven. De school bedacht toen een speciale regeling: voortaan gaven ze eender alle leraren een hand, of ze hielden bij juffen én meesters hun hand thuis.

Dat was tegen het zere been van sommige Zwitsers, die vonden dat hun normen en waarden te grabbel werden gegooid. Handen van leraren schudden is een wijdverbreid gebruik in op Zwitserse scholen. De meeste lessen beginnen pas als alle leerlingen dat gedaan hebben.

Weigeraars riskeren een boete van 5000 Zwitserse franc, ofwel 4520 euro. "Het publieke belang van seksegelijkheid en integratie van buitenlanders weegt vele malen zwaarder dan de godsdienstvrijheid van studenten", stelt de schoolautoriteit. Ze staat naar eigen zeggen klaar om de eerste boete uit te delen. Als de jongens in Therwil blijven weigeren, is die voor hen.

'Schudden van handen is onderdeel van onze cultuur'
Hun school laat in een communiqué weten opgelucht te zijn. "Dit brengt duidelijkheid", vindt ze. "We hebben het oordeel doorgegeven aan het gezin." De alles-of-niets-regeling gaat nu in de prullenbak. Justitieminister Simonetta Sommaruga toonde zich op Zwitserse televisie ook gelukkig. Het schudden van handen is wat haar betreft 'onderdeel van onze cultuur'.

De Federatie van de Islamitische Organisaties van Zwitserland is minder enthousiast. Die heeft geen moeite met het schudden van vrouwenhanden, laat woordvoerder Pascal Gemperli weten aan persbureau AFP. Maar één incident aangrijpen om een streng, universeel verbod in te stellen, dat gaat volgens Gemperli wel erg ver. De kwestie had volgens hem ook opgelost kunnen worden door middel van bemiddeling.

De jongetjes - zonen van een Syrische imam - hebben in de Zwitserse krant Sonntagszeitung laten weten dat ze niet van gedachten gaan veranderen. De vrouwen in hun familie kunnen ze wel een hand geven. Maar op de handen van andere vrouwen rust een cultureel taboe. "Dat kunnen we niet zo maar schrappen."

De Zwitserse immigratiedienst houdt hen overigens ook in de gaten. Die heeft hun naturalisatieproces is stopgezet, liet ze laatst weten aan Zwitserse media. Het lijkt er niet op dat de handenkwestie daar een grote rol in speelt: de dienst heeft naar eigen zeggen vooral vragen over 'de omstandigheden waaronder de asielaanvraag van de vader is goedgekeurd'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden