Zwitserland start strafrechtelijk onderzoek naar Sepp Blatter

De persconferentie van FIFA-baas Sepp Blatter werd vanmiddag geannuleerd. Beeld AP
De persconferentie van FIFA-baas Sepp Blatter werd vanmiddag geannuleerd.Beeld AP

Justitie in Zwitserland is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar Sepp Blatter, de voorzitter van wereldvoetbalbond Fifa. Blatter zou onder andere twee miljoen frank smeergeld hebben betaald aan Uefa-voorzitter Platini.

Blatter werd vandaag na een vergadering van het uitvoerend comité van de Fifa meegenomen voor verhoor. Tegelijkertijd werd Platini als getuige gehoord. Eveneens verrichte justitie samen met de Zwitserse politie een huiszoeking in de burelen van de Fifa. Het kantoor van Blatter is uitgekamd, waarbij gegevens in beslag zijn genomen.

Inmiddels is Blatter al verhoord door de Zwiterse politie over de vermeende financiële corruptie. Blatter wordt verdacht van crimineel mismanagement en verduistering van Fifa-geld.

Blatter zou Platini in februari 2011 'te kwader trouw' twee miljoen Zwitserse frank hebben betaald. Het zou gaan om een vergoeding voor diensten die tussen 1999 en 2002 zijn geleverd.

Ook een contract dat Blatter in 2005 sloot met toenmalig voorzitter van de Caribische bond Jack Warner is volgens justitie niet in de haak.

Opvolging
Platini is één van de kandidaten om Blatter op te volgen als Fifa-voorzitter. Eind juli maakte hij bekend dat hij zich verkiesbaar stelt. De Uefa-preses kan rekenen op flink wat steun wereldwijd. Ook de KNVB stond achter de kandidatuur van Platini. De betaling van smeergeld aan de Franse oud-voetballer kan de race om het presidentschap behoorlijk in de war schoppen.

De Amerikaanse justitie klaagde in mei dit jaar veertien voetbal- en marketingofficials van Fifa aan. Blatter trad terug, nog niet af. Hij blijft in functie tot de nieuwe presidentsverkiezing, die op 26 februari is vastgesteld.

De 79-jarige Zwitser is bezig aan zijn laatste maanden als baas van de Fifa. Blatter, die sinds 1998 de mondiale voetbalbond regeert, draagt op 26 februari zijn functie over. Onder zijn leiding werd de Fifa de afgelopen jaren geteisterd door verhalen over omkoping en corruptie. Blatter bleef zelf echter steeds buiten schot.

Persconferentie
Blatter zou vandaag in een persconferentie informatie geven over het dagelijks bestuur van de voetbalbond. Die werd op het laatste moment geannuleerd. Waarschijnlijk is het nieuws over het strafrechtelijke onderzoek de aanleiding van de annulering.

De vorige persconferentie die Blatter gaf, ligt waarschijnlijk nog vers in het geheugen van velen. Een Britse komiek gooide toen biljetten over de Fifa-baas heen. "Dit is voor Noord-Korea 2026", voegde hij eraan toe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden