’Zwijnen afschieten is dweilen met de kraan open’

In Epe wroeten wilde zwijnen ’s nachts in tuinen en plantsoenen. Daar worden ze nu weggejaagd en afgeschoten.

Fenneke Sysling

De familie Postma uit Epe weert zich tegen de zwijnen in de tuin met een flinke rol gaas. Postma: „Zolang de zwijnen aan de voet van mijn heg blijven, prima, dan hoef ik die zelf niet meer van onkruid te ontdoen. Maar dit is echt extreem. Een buurvrouw heeft wel een emmer vol keutels uit haar tuin gehaald!”

De tientallen zwijnen in de bebouwde kom zorgen volgens de gemeente Epe voor overlast en risico’s voor de verkeersveiligheid. Op verzoek van de gemeente gaat een wildbeheereenheid de dieren afschieten en wegjagen met vuurwerkpistolen.

De zwijnenstand op de Veluwe is dit jaar bijzonder hoog. Volgens de provincie zijn er zo’n 4500 zwijnen, terwijl de doelstand rond de 850 is. Als de populatie zo groot is, is er te weinig voedsel in het bos en trekken de dieren bewoonde gebieden in. Landerijen in de buurt hebben zich al eerder geweerd tegen de zwijnen en zijn nu allemaal afgerasterd. Nu zijn de buitenwijken aan de beurt.

„Wel dertig hebben ze er laatst gezien”, zegt een buurtbewoonster, „maar nee, in mijn tuin komen ze niet. Ik heb grind, daar durven ze niet overheen.” Ook de buurman heeft geen last van de zwijnen. „Maar het is niet normaal. Kijk, je woont aan de Veluwe en dan hoort dit erbij, maar ze komen steeds verder het dorp in. Dat kost mensen gewoon een hoop geld.”

Iets buiten Epe heeft Henk Vosselman zijn minicamping ’Jagtlust’ helemaal afgerasterd. „Dat siert niet en het is ook iedere keer weer een investering. De zwijnen hoeven maar een klein gaatje te vinden en ze zijn er weer. Daarom ben ik blij dat de gemeente nu laat merken dat ze er iets aan wil doen.”

Het blijkt lastig om de zwijnenstand op peil te houden. Jagers moeten opletten vooral vrouwtjes te schieten. En het lokken van de zwijnen is moeilijk als dieren zelf al genoeg te eten hebben.

Volgens Harry Voss van Stichting de Faunabescherming moeten mensen in Epe – „een van de mooiste plekjes van het land” – niet klagen. „Nu weer in de media komt dat er te veel zwijnen zijn, krijgen jagers hun zin en kunnen ze nog meer afschieten.”

Of de maatregelen in Epe voldoende zullen zijn, is ook maar de vraag. Ecoloog Geert Groot Bruinderink is sceptisch. „Als je zwijnen wilt afschrikken moet je de allerlei middelen afwisselen: flitsen, knallen en honden. Zwijnen in het dorp afschieten is dweilen met de kraan open.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden