Zwijgende, bontgekleurde rouwstoet over de bergen

PAU - Het was nog indrukwekkender dan de minuut stilte voor de start in Tarbes. Op de Place de Verdun in Pau, waar jaren Tourhistorie ligt opgestapeld, mocht Andrea Peron het laatste eerbetoon brengen aan zijn dinsdag overleden kamer- en landgenoot Fabio Casartelli.

JOHAN WOLDENDORP

Op emotionele wijze, groots door zijn waardigheid, nam het peloton afscheid van een jammerlijk verongelukte collega. Bergkoning Richard Virenque, de winnaar van dinsdag, en Davide Cassani poneerden het idee alle premies van de woensdagrit aan Annamaria Casartelli te schenken. De Tourdirectie verdubbelde vervolgens de som van 225 000 franc, zo'n 75 000 gulden.

Voor de start had de Italiaanse kampioen Gianni Bugno de 119 overgebleven vakbroeders gevraagd de laatste Pyreneeënrit op te dragen aan Casartelli. Met de zegen van Tourdirecteur Jean-Marie Leblanc (“het had onze volledige steun”) trok de hele groep als een zwijgende, bontgekleurde rouwstoet over de bergen en hield in de laatste kilometer plechtig halt om de zes overgebleven Motorola-renners in de gelegenheid te stellen hun ploegmakker te gedenken. Door als eerste de finish te overschrijden, sprak Peron als het ware de grafrede uit. Armstrong, Andreu, Mejia, Bauer en Swart volgden op eerbiedige afstand. Iedereen keek er naar, met een brok in de keel.

Begrijpelijkerwijs werd het openbare rouwbeklag niet als wedstrijd beschouwd. De jury besloot geen uitslag op te maken, maar uiteraard wel de premies uit te keren. Iedereen, op één na, toonde er alle begrip voor. Alleen oud-Tourwinnaar Bernard Thévenet, in de jaren zeventig de grote rivaal van Casartelli's ploegleider Hennie Kuiper, sprak er schande van. “Het zijn profs. Die moeten de pijn kunnen verbijten.” Het was een dissonant die door niemand gehoord wilde worden. Na de sobere huldiging van de drie truidragers - in tegenstelling tot dinsdag, toen de heilige commercie nog uitbundig op het graf van de arme Casartelli danste - overhandigde Indurain de bloemen aan manager Jim Ochowicz van de Motorola-formatie, die vanmiddag de begrafenis van de Olympisch kampioen bijwoont. Discreet verwijderde een medewerker van de Société du Tour de France snel de sticker met het logo van de hoofdsponsor van de cellofaanverpakking.

- Pagina 13: 'Nooit gedacht dat je zo snel kunt sterven'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden