Zwijgen was bij Chemie-Pack de standaard

Collega's wisten van geknoei met de, streng verboden, gasbrander

Zoals wielrenners zwijgen over het dopinggebruik van collega's, zo zwijgzaam waren de medewerkers van het op 5 januari 2011 afgebrande bedrijf Chemie-Pack over de oorzaak van de brand.

Na twee dagen verhoor van getuigen voor de Bredase strafkamer over de brand, staat inmiddels wel vast dat een groot deel van het bedrijf wist dat werknemer Mo geknoeid had met een gasbrander. Als bij een ware omerta, de geheimhoudingsplicht van de maffia, werd die wetenschap in ieder geval niet gedeeld met de rechercheurs die de brand moesten onderzoeken.

Werknemer Mo zelf had zijn kennis over de brand een half jaar voor zich gehouden. Getuige Peter Groen hoorde op de dag van de brand al dat Mo met een gasbrander was uitgeschoten bij het ontdooien van een membraampomp. Wie het allemaal nog meer wisten? Groen wist het gisteren even niet meer. Of het niet verstandig was geweest dat hij de bedrijfsleiding zijn kennis had gemeld? Ze vroegen er niet om en dus wilde Groen niet de eerste zijn die uit de school klapte. Dat deed hij pas veel later, toen anderen al in verhoren hadden verwezen naar Mo en de brander.

Het beeld dat de gisteren opgeroepen getuigen opriepen, was dat van een bedrijf dat vooral een aantal zaken liever niet onder ogen wilde zien.

Getuige Groen meldde dat op de dag van de brand op het middenterrein tussen de tachtig en honderd containers met giftige stoffen op een plek stonden waar ze niet hoorden te staan. 'Werkvoorraad' noemde hij die verkeerd geplaatste plastic containers. De kans is niet gering dat de meer juridische kwalificatie 'illegaal geplaatste containers' wordt, en daarmee wordt de fout een overtreding van de milieuregels. Groen had meermalen met de bedrijfsleiding over het ruimtegebrek gesproken, maar een oplossing bleef uit. Het bedrijf groeide snel en de ruimte werd steeds beperkter.

Getuige Groen, ooit als verdachte gekenmerkt, meldde tevens dat hij de gasbrander - met een vlam van bijna een halve meter breed - wel vaker had gebruikt in het bedrijf. Hij had in een koude winter wel een keer of vijf met de brander ontdooid. Overigens met de wetenschap dat open vuur bij Chemie-Pack een doodzonde was.

Mo had bij zijn verhoor getuige Dirk Spiering, neef van de verdachte directeur Gerard Spiering, aangewezen als iemand die op de dag van de brand de brander eveneens had gehanteerd. Een van de vele leugens die Mo heeft verteld, zo oordeelde Spiering over de getuigenis van zijn voormalige collega.

Neef Dirk, de man die de manus van alles werd genoemd bij Chemie-Pack, wist gisteren opvallend weinig, gelet op zijn status. Hij assisteerde bij de beginnende brand met een scherpe waterstraal teneinde een container hars koel te houden. Toen die het begaf en de hars over het terrein begon te lopen richting de andere containers, was er geen houden meer aan. Maar de brander? Die had hij pertinent niet gebruikt.

Nauwkeurig ging hij vragen over eventuele overtredingen van milieuregels uit de weg. Productieleider Ralph O. een van de drie verdachten maar gisteren als getuige opgeroepen, wenste niets te melden. Hij deed een beroep op zijn zwijgrecht.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden