Zwijgen, om ruzie te voorkomen

kapper Stefano Juliano, klant Leroy Schonewille barbershop Barbier Rogier in Laren


Bij de Larense barbershop Barbier Rogier bestaat een gouden regel: over politiek wordt met de klanten niet gesproken. Is Laren een VVD-gemeente? De herenkappers zouden het niet weten. Zelf komen ze uit Harderwijk, Hilversum of Leiden.


"Op school leerde ik al dat je op je werk nooit over politiek moet praten", zegt eigenaar Timo Smit. "Als je zegt dat je PVV gaat stemmen, krijg je meteen van alles over je heen. Allerlei argumenten waarom je dat niet moet doen, en ik wil geen ruzie met mijn klanten. Ik wil ook geen gedoe over of je van je stemrecht gebruik moet maken. Het kan allemaal zo hoog oplopen. Ik denk overigens wel dat veel mensen PVV gaan stemmen woensdag, dat hoor ik in mijn omgeving.


"Ik zelf doe dat niet: het wordt Geen Peil. Ik lees vaak GeenStijl, en zo ben ik op die partij uitgekomen. Ik vind het goed dat zij overal je mening over vragen."


Bij collega Stefano Juliano zit Leroy Schonewille uit Almere in de kappersstoel. Beiden hebben nog geen idee wat het wordt, maar ze gaan wel stemmen.


Schonewille: "Het klinkt misschien stom, maar ik vind het wel goed wat Wilders bedoelt. Alleen de manier waaróp hij het zegt, vind ik niet kunnen. Ik ga dus geen PVV stemmen. Welke partij vindt veiligheid nog meer belangrijk?


"Ik ben in ieder geval blij dat Mark Rutte dit weekeinde zo hard heeft ingegrepen met de Turkse ministers. Dat hij echt een grens heeft getrokken. Politici zeggen vaak maar wat, en dan gebeurt er vervolgens weinig. Ik denk dat het VVD wordt."


Juliano is het er helemaal mee eens, al weet hij 'echt totaal niet waar de verkiezingen over gaan'. Hij heeft Italiaanse roots. "Misschien stem ik wel Wilders zodat hij me gratis uitzet naar Italië. Lekker om daar weer even heen te gaan."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden