'Zwijgen maakt Rutte medeplichtig aan PVV-meldpunt'

Premier Rutte tijdens een debat in de Tweede KamerBeeld anp

Door te zwijgen over het PVV-meldpunt voor Oost-Europeanen is premier Mark Rutte in de ogen van velen buiten ons land medeplichtig aan stemmingmakerij. Dat zegt PvdA-Kamerlid Frans Timmermans die vandaag net als GroenLinks en het CDA stelling neemt tegen Ruttes afwachtende houding. Timmermans verwijt de premier een gebrek aan historisch en moreel besef. "Rutte ziet kennelijk niet in wat de verwerpelijke aard is van die site."

Ook Kamerlid Eddy van Hijum van het CDA zei dat Rutte "wel wat stelliger mag zijn over wat het kabinet zelf vindt''. Het CDA heeft net als een groot deel van de oppositie vorige week afstand genomen van de website meldpuntmiddenenoosteuropeanen.nl toen de PVV deze lanceerde. Volgens Van Hijum staat het elke partij vrij om een meldpunt ergens voor te beginnen, maar Rutte moet nu wel duidelijk maken ,,dat het kabinet een andere lijn vertegenwoordigd''.

Vorige week vrijdag wilde Rutte geen vragen beantwoorden over het meldpunt van de PVV. Volgens de premier gaat het om een partijaangelegenheid. Rutte voegde daar aan toe dat de PVV bovendien geen deel uit maakt van zijn regeringscoalitie. "Als Geert Wilders te ver gaat, zeg ik er wat van'', zei de minister-president vandaag. "Maar het is niet aan mij om op elke uitlating van de PVV te reageren.''

Het meldpunt van de PVV is ondertussen in binnen en buitenland veroordeeld. Vooral vanuit Oost- en Midden-Europa zijn de reacties fel. Zo beraadt de Poolse premier Donald Tusk zich op stappen en stuurden tien Oost- en Midden-Europese landen een brief aan de Kamer om te protesteren tegen het PVV-meldpunt. "Zonde van het briefpapier", reageerde Geert Wilders. "Hebben ze niks beters te doen?'' De PVV-leider noemt het initiatief een schot in de roos. Bij het meldpunt zouden al meer dan 33.000 klachten zijn geregistreerd. Volgens Wilders is het meldpunt bedoeld om overlast en verdringing op de arbeidsmarkt inzichtelijk te maken.

Maar het zijn juist de Oost-Europeanen die in de kassen het werk doen omdat Nederlandse uitkeringsgerechtigden dat weigeren, zo beweren tuinders in het Westland. Voorzitter Albert-Jan Maat van LTO Nederland noemt het 'volkomen onterecht om mensen zo in de hoek te zetten'.

Het PVV-meldpunt maakt het voor Rutte lastig zijn Europese ambities waar te maken. Zo wil Rutte, net als de PVV, strengere migratieregels voor gezinshereniging. Ook wil Rutte minder geld aan Brussel afdragen. Voor beide standpunten is de steun vanuit Oost- en Midden Europa hard nodig, iets dat door de opstelling van de PVV minder waarschijnlijk wordt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden