Zwierige Steenwijkse villa uit de top-100

Het mocht wat kosten, het huis dat de rijke houthandelaar Jan Hendrik Tromp Meesters in 1899 in Steenwijk liet bouwen. Architect A.L. van Gendt, bouwer van onder meer het Concertgebouw in Amsterdam, maakte het ontwerp voor 'Villa Rams Woerthe'. Het werd een majestueus landhuis met zwierige jugendstilvormen en dito interieur. De villa is een voorbeeld van de 'Nieuwe Kunst' (de Nederlandse variant van de jugendstil of art nouveau), de kunststroming die rond 1900 populair was onder de gegoede burgerij. Om de villa kwam een groot park, ontworpen door Hendrik Copijn.

Niet alleen de buitenkant, maar ook het interieur van de villa is prachtig bewaard gebleven. Het behoort tot de top-100 van Nederlandse monumenten.

Rondom een centrale hal, waarin een monumentaal trappenhuis is ondergebracht, bevinden zich de salon, eetzaal, woonkamer en herenkamer. Imposant zijn de wandschilderingen van Co Breman, geglazuurde tegels, marmeren lambriseringen, enorme schouwen, het eikenhouten trappenhuis en het gebrandschilderde glas, een ontwerp van Adolf le Comte.

Tromp Meesters heeft er maar negen jaar gewoond. Na zijn overlijden op 53-jarige leeftijd wilde zijn weduwe er niet blijven. In 1917 verkocht ze het huis voor 90.000 gulden aan de gemeente Steenwijk, die er twee jaar later het gemeentehuis van maakte. De villa is nog steeds in gebruik als werkplek van burgemeester en wethouders van Steenwijkerland. Ook is het Hildo Krop Museum er gevestigd.

Omdat b. en w. eruit gaan, moest de toekomst van het landhuis veilig gesteld worden. Daarom heeft de vereniging 'Hendrick de Keyser', die zich inzet voor het behoud van historische huizen, het met steun van de BankGiro Loterij en de Stichting Dioraphte overgenomen.

Na restauratie blijft Rams Woerthe in gebruik als trouwlocatie. Ook het Hildo Krop Museum, met werk van deze beeldhouwer en ontwerper, houdt een plaats in het huis. Het tien hectare grote park en het hertenkamp blijven eigendom van de gemeente. Daarmee blijft dit cultuurhistorische erfgoed behouden en toegankelijk voor het publiek.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden